HírekKözélet

Kedden többfelé havazhat

Mediterrán ciklon hoz szeles, csapadékos időt, illetve jelentős lehűlést. Eleinte a hegyekben, később már síkvidéken is havazhat. Kiadós csapadékkal, széllel és jelentős lehűléssel mediterrán ciklon éri el hazánkat.

A hét első napján országszerte kiadós csapadékra van kilátás, többfelé 20, helyenként 30-40 mm-t elérő mennyiséggel. A déli tájak kivételével gyakran élénk, erős lesz az északi-északkeleti szél. Reggelhez képest szinte semmit sem emelkedik délutánra a hőmérséklet, 5 és 10 fok közötti értékeket mérhetünk. Késő délutántól a nyugati és az északi országrész hegyvidéki tájain, kedden észak-északnyugat felől egyre nagyobb területen

havas esőbe, havazásba vált a csapadék.

WRF modellünk számítása szerint így fog megérkezni a havazás
(kék=havazás, lila=havas eső, zöld=eső)

Több csapadék északon, északnyugaton várható, a magasabb hegycsúcsokon 10-20 cm hó is hullhat, de síkvidéki területen is összejöhet néhány centiméter szerda hajnalig. Kedden élénk, nyugaton és északkeleten erős lesz a légmozgás, néhol hófúvás is lehet. Hajnalban és napközben is -1, +5 fokot mutatnak majd a hőmérők.

Szerda reggelig várható hómennyiség a legvalószínűbb forgatókönyv szerint

Szárazabb, hidegebb folytatás

Szerdán északnyugat felől csökkenni, szakadozni kezd a felhőzet, de a délkeleti, keleti országrészben még előfordulhat kisebb havazás, hószállingózás. Helyenként délkeleten azonban csak ekkorra vált havazásba a csapadék, és intenzitása már gyenge lesz, így itt legfeljebb látványhavazásban lehet részünk. Továbbra is élénk, északkeleten és nyugaton erős lökések kísérhetik a szelet. Hajnalban szinte már mindenhol fagyni fog, napközben -1, +4 fok várható.

Csütörtökön és pénteken szárazabb, hidegebb idő várható. Hajnalonként a hófödte tájakon akár -10 fok alá is süllyedhet a hőmérséklet, és napközben is az ország egy részén fagyni fog. Ugyanakkor több lesz a napsütés, csapadékra nem kell számítani.

Forrás: időkép.hu