HírekKözélet

Több tízezer forintos kárt előzhet meg azzal, ha odafigyel télen a vízmérőire

Kellő figyelemmel elkerülhetők a vízmérőelfagyások

A téli fagyos időjárás könnyen okozhat akár több tízezer forint többletköltséget is háztartásonként. A vízmérőelfagyások miatt fellépő nem várt kiadások azonban némi odafigyeléssel és egyszerű lépésekkel elkerülhetők.

Kemény telek alkalmával visszatérő probléma a házi vízmérők elfagyása, 2017-ben például hatezer esetet regisztrált a DRV Zrt. a működési területén, emiatt mintegy egymillió liter víz folyt el feleslegesen. Mivel a vízmérő rendszeres ellenőrzése, és a házi ivóvízhálózat karbantartása a felhasználók jogszabályban rögzített feladata, a fagyás miatt megrongálódott vízmérők javításának, pótlásának, az új mérők hitelesítésének, valamint az elfolyt víznek a költsége mind a felhasználókat terheli.

A vízmérőelfagyások leggyakrabban a kellő gondosság, illetve a szakszerűség hiánya miatt következnek be. Intő jel lehet, ha az épületben nem, vagy csak alig folyik víz a csapból. Jelentős anyagi károkat előzhetünk meg, ha kellő figyelmet fordítunk a vízmérőakna belső felületének megfelelő szigetelésére. Fontos, hogy a szigetelőanyag nedvesség hatására ne veszítsen szigetelő képességéből, megfelelő például hungarocell használata.

A szigetelés az akna mennyezetére és az oldalfalakra is javasolt, az aljzat azonban szabadon hagyható. Tanácsos továbbá a lebúvónyílást záró aknafedlap illeszkedését, megfelelő zárását ellenőrizni. Fontos, hogy ne legyenek hézagok, amelyen keresztül a kinti hideg levegő az aknába áramolhat. Az aknafedlapot szintén hőszigetelő anyaggal javasolt ellátni.

A télen nem lakott épületeknél a legbiztosabb módszer a teljes víztelenítés, melyet a házi vezetékhálózaton elhelyezett víztelenítő szerelvények segítségével lehet elvégezni, emellett javasolt elzárni a közterület felé eső csapot is. A hibák mielőbbi észlelése érdekében fontos a télen nem használt ingatlanok rendszeres ellenőrzése.

Vízmérőelfagyás észlelése esetén haladéktalanul értesítse a Társaságot az alábbi telefonszámon!

DRV infovonal: +36-80-240-240/ 1-es menüpont, hibabejelentés