HírekKék-hírekSport

Marcali Noszlopysok az országos döntőben! Ifjú katasztrófavédők versengtek Kaposváron

A megyeszékhely belvárosa adott otthont annak a versengésnek, amelyen Somogy legjobb négy általános és négy középiskolás csapata mérte össze katasztrófavédelmi ismereteit szerda délelőtt. A Vigasságok terén startolt a nyolcállomásos, jó hangulatú tudáspróba.

Négy általános- és négy középiskolás csapat részvételével rendezték meg a Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny Somogy megyei döntőjét Kaposváron. A nyolc állomáson zajló verseny feladatai között szerepelt a sötétben való tájékozódás, ügyességi próbatétel, környezetvédelem, mentési feladatok, eszközfelismerés, túlélő csomag összeállítása, elsősegélynyújtás, ár- és belvíz elleni védekezés, helyi vízkár-elhárítás. A verseny végeredménye alapján a marcali Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művészeti Iskola és a kadarkúti Jálics Ernő Szakképző Iskola diákjai képviselhetik megyénket az országos döntőben.

A verseny lehetőséget adott az elsősegély nyújtási ismeretek-, a tűzoltó szakfelszerelések vonatkozásában a tárgyi tudás felmérésére. A versenyzőknek az asztalon található eszközöket kellett felismerniük, majd csoportosítaniuk kellett attól függően, hogy az eszköz tűzoltási, műszaki mentési szakfelszerelés vagy védőfelszerelés. A versengés során a különböző szimbólumok helyes összerakásával az is kiderült, hogy a versenyzők tisztában vannak a veszélyes anyagot szállító járműveken feltüntetett bárcákkal és azok jelentésével. A Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület kvíz versenyének legeredményesebb csapatai: a Marcali Noszlopy Gáspár Általános Iskola és a Barcsi DVK csapata különdíjat vehetett át.