HírekSzines

Újabb adag szaharai por okozhat sáros esőt

Átmeneti csökkenés után pénteken ismét nagyobb mennyiségű szaharai por érkezik a magasban, amit az esti órákban érkező hidegfront csapadéka moshat ki a légkörből. 

Egy péntek éjjel érkező hidegfront előterében még marad az erős délies áramlás, így a mediterrán térségből így újabb adag szaharai por érkezhet a légkör magasabb szintjein, nagyobb mennyiségben péntek estétől.

A légkörben a por optikai mélysége az ECMWF modell előrejelzésén péntek hajnal és vasárnap hajnal között (meteologix.com)

Ugyanakkor péntek este nyugat felől egy hidegfront éri el térségünket és hoz egyre többfelé esőt, záport, zivatart. A legfrissebb előrejelzések szerint a csapadékos területek nagyjából fedésbe kerülhetnek a poros levegőjű tájakkal, így ismét többfelé jelentős esély mutatkozik sáros esőre.

A csapadékzóna megérkezése előtt pedig a pénteki napkeltét és napnyugtát festhetik aranysárgára a légkörben lebegő apró porszemcsék, érdemes lesz kémlelni az eget, illetve megtekinteni webkameráinkat. Ma este főként keleten figyelhetjük meg a jelenséget naplementekor, itt lesz ugyanis több por a levegőben.

A hidegfront mögött vasárnap hajnalra mindenhol kitisztul a légkör, sáros esőre ezt követően már nem kell számítani.

forrás: időkép.hu