HírekKözélet

Szélviharral, heves zivatarokkal törhet be a front este a Dunántúlra

Késő délután este, nyugatra, délnyugatra heves, záporokkal, zivatarokkal, szélrohamokkal hidegfront érkezik. Véget ér az áprilisi nyár.

Nem tart soká az áprilisi nyár, késő délután nyugat felől hidegfront éri el térségünket. Nagyjából délután 4-5 óra környékén léphetnek be a nyugati-délnyugati határnál Szlovénia és Horvátország felől az első zivatarok az ország területére.

Öt Dunántúli megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat a várható heves zivatarok miatt

Az idő előrehaladtával a Dunántúlon egyre nagyobb területen kell számítani heves záporokra, zivatarokra. Mivel a légkör alsó rétegei a front érkezése előtt meglehetősen szárazak lesznek, így a zivatarokhoz szélrohamok, helyenként akár

90-100 km/órát elérő széllökések

is társulhatnak, illetve néhol kisméretű jég is előfordulhat.

Az Időkép WRF előrejelzési modell péntek délutánra szóló várható radarkép prognózisa

Késő estétől már a középső, hajnaltól a keleti országrészben is számolni kell zivatarok kialakulásával, majd szombaton napközben egyre inkább a keleti területekre koncentrálódik a csapadék, a Dunántúlon felszakadozik a felhőzet. A nyugati-északnyugati szél többfelé élénk, főként zivatarok idején és északnyugaton erős lesz. Visszaesik a hőmérséklet, délután 16-23 fokot mérhetünk.

Vasárnap többfelé szeles, felhős, elsősorban az ország keleti, északkeleti felén többfelé esővel, záporokkal tarkított időre van kilátás, helyenként ismét lehetnek zivatarok. A csúcshőmérséklet mindössze 12 és 20 fok között alakul. Hűvösebb a csapadékos keleti, északkeleti tájakon lesz.

A jövő hét első napjaiban változékony, hűvös, főként a Dunántúlon szeles időben lesz részünk, és csapadék is többfelé, több alkalommal előfordulhat. A maximumok jórészt 20, a tartósabban csapadékos tájakon helyenként 15 fok alatt maradhatnak.

forrás: időkép.hu