Erős lehűlés jön hétvégén

Az átlagos hőmérsékletű, záporokkal, zivatarokkal tarkított májusi időt követően vasárnapra viharos széllel, további csapadékkal erős lehűlés érkezik.

Pénteken az enyhe reggelt követően már gyakrabban lesz felhős az ég, és

többfelé várható zápor, zivatar.

Az Alföldön lesz a legmelegebb, délután 22-24 fok is lehet, miközben északnyugaton csak 15-17 fok körül alakul a csúcshőmérséklet. A nyugati-délnyugati szél sokfelé felerősödik, főként zivatarok idején viharossá fokozódik.

Hétvégén jelentősen átalakul időjárásunk. Nyugat-, Északnyugat-Európa fölött egy nagy kiterjedésű, úgynevezett blokkoló anticiklon alakul ki, melynek keleti oldalán észak, északnyugat felől nagy mennyiségű hideg, sarkvidéki eredetű légtömeg indul meg dél felé. A Földközi-tenger középső medencéje fölött mediterrán ciklon alakul ki, mely alapvetően meghatározza majd időjárásunkat.

Szombaton nyugaton, északnyugaton tartós eső, máshol záporos-zivataros csapadék lesz jellemző, de főként a délelőtti órákban az északnyugati tájak kivételével még hosszabb-rövidebb időszakokra kisüthet a nap. Ezen a napon még nem lesz jellemző a viharos légmozgás, igaz több helyen élénk lesz a délies szél. Nyugaton, északnyugaton 12-16, máshol még 17-22 fokig melegszik a levegő.

Vasárnapra a Dunántúl nagy részét elárasztja a hideg levegő. Az erős, viharos északi-északnyugati szélben itt mindössze 6 és 11, máshol még 12 és 20 fok között tetőzik a hőmérséklet, a legemelegebb keleten lesz. Eső, zápor sokfelé várható, keleten még zivatarok is kialakulhatnak, több helyen jelentős mennyiségű csapadék hullhat. A ciklon hátoldalán a Dunántúl nyugati felén, a magasabban fekvő tájakon akár

hópelyhek is keveredhetnek az esőbe,

a magasabb hegycsúcsokon átmenetileg vékony hólepel is kialakulhat.

Az ECMWF valószínűségi előrejelzéseinek átlaga vasárnap éjszakára a 850 hPa-os (kb.1500 méter) szint hőmérsékletére és a tengerszinti légnyomásra vonatkozóan. Forrás: WXCharts.com

Hétfőre a keleti megyékben is lehűl a levegő, mindössze 8-15 fokos maximumokra készülhetünk, emellett erősen szeles, kellemetlen idő körvonalazódik, kezdetben többfelé, majd egyre inkább délen és keleten újabb esővel.

Kedd reggel a Dunántúl derült, széltől védett tájain a talaj mentén 0 fok alá csökkenhet a hőmérséklet, néhol akár két méteres magasságban is lehet gyenge fagy.

forrás:időkép.hu