HírekKiemelt hírekKözélet

Nem felejtik a gyászt. Mária szobor az emlékműnél.

2002  július elsején hétfőn hajnalban egy Nagykanizsa felé tartó lengyel autóbusz felborult Balatonszentgyörgy és Balatonkeresztúr között. A balesetben 20-an meghaltak, 32-en megsérültek. A buszon 51-en utaztak, valamennyien lengyel állampolgárok. A busz utasai Bosznia-Hercegovinába, egy katolikus kegyhelyre indultak. A katasztrófát feltehetőleg nem a jármű rossz műszaki állapota okozta, hiszen az autóbusz alig több mint hároméves volt.

Tény, hogy a jármű 80 kilométeres sebességgel, a körforgalom ívét levágva hajtott a csomópont középszigetének 15 centis szegélyére – ez dobta meg a buszt, amely oldalára dőlt, majd felborult, és a jobb oldali utastér teljesen összenyomódott.

2002 novemberében emlékművet állítottak a balatonkeresztúri körforgalomban a balesetben elhunytak emlékére. A harangláb a keresztutakat jelző jellegzetes lengyel kiskápolnákat a hagyományos építészettel ötvözte. Az emlékművön Lengyelország címere alatt kétnyelvű felirat áll “A 2002. VII. hó 1-jén történt autóbusz baleset következében elhunyt húsz lengyel zarándok emlékére”, valamint egy idézet a Bölcsességek könyvéből “…távozásukat balsorsnak vélték…, ők azonban békességben vannak…”  Ma ünnepélyes keretek között adták át a  balatonkeresztúri lengyel busztragédia felújított emlékművét és az új Mária szobrot.

Az ünnepség előtt szentmisét mutattak be a balatonszentgyörgyi Római Katolikus Templomban.