HírekSzines

P.E.A. terápia – lelki bajokra

Egyre népszerűbb Marcaliban Átol Tamás viselkedés,- és kommunikációkutató által kidolgozott P.E.A. terápia, mely nyolc év átfogó kutatás eredménye. Önértékelési problémák, hangulatingadozások, traumák, párkapcsolati nehézségek, mindannyiunk életében előfordulhatnak és olykor külső segítségre van szükségünk. Mindezek mellett a P.E.A. terápia segítséget nyújt akkor is, ha önfejlesztés, tárgyalási készségfejlesztés, vagy épp egy függőségről történő leszokás a célunk. Interjúnkban elsősorban arra kerestük a választ, hogy mitől egyedülálló az általa kidolgozott módszer? Tamás a Talentum házban található rendelőjében fogadott.

Kissé furcsa érzés beleülni ebbe a fotelbe… Milyen problémákkal fordulnak hozzád általában?

Az a szomorú tapasztalatom, hogy Magyarországon még mindig tabutéma pszichés problémákkal szakemberhez fordulni és a legtöbben inkább egyedül próbálják megoldani őket. Ennek következtében általában már csak akkor keresnek fel, amikor súlyos szomatikus(testi) tüneteik vannak; pánikrohamok, alvászavar, állandó levertség, potenciazavarok stb. 

Egy ismerősöm járt már nálad és azt mondta, hogy teljesen egyedülállóak a módszereid. Mit jelent ez a gyakorlatban?

Az emberi kommunikáció csupán 7%-a történik szavakkal, és ehhez hozzá tartozik, hogy egy átlagos felnőtt kb. háromszor hazudik egy tíz perces beszélgetés során. Az emberek nem csak másokat tévesztenek meg… sokkal veszélyesebb, amikor önmaguknak hazudnak.

Éppen ezért nem tartom hatékonynak a szimplán beszélgetős terápiákat. Gyakran hosszú hónapok, évek kellenek ahhoz, hogy fény derüljön a probléma valódi okára.

A saját terápiáimon kiemelt figyelmet fordítok a testi jelekre, a mikro kifejezésekre és hanganalízist is végzek. Ettől egyedülálló a módszerem. Azt szoktam mondani, hogy a szavak hazudhatnak, de a test elárulja az igazat. Segít abban, hogy megtaláljam azt a területet, amivel valóban foglalkozni kell. Így sokkal hatékonyabb a terápia.

Tapasztalataid szerint milyen rendszeresség és milyen időtartam szükséges ahhoz, hogy a hozzád forduló személy maga mögött hagyja a gondjait, vagy épp elérje az áhított fejlődést?

Teljesen egyén és probléma függő. Igyekszem egyfajta iránytű lenni a pácienseim gondjaiban. Nem csodát kínálok, a közös munkával elért gyógyulásban hiszek!

Úgy hallattam, hogy alapvetően gyógyszerellenes vagy.

Korunk népbetegsége a türelmetlenség. A területen dolgozó szakemberek ezért és más motiváló tényezők miatt készséggel kínálnak gyógyszereket a pszichés problémákra. Ez a könnyebbik út.

Vannak állapotok, amikor ez elkerülhetetlen, de az esetek zömében így csak a tüneteket kezelik és nem a betegséget gyógyítják. Ez óriási szemléletbeli hiba!

Hiszen lehet gyógyszert kapni hangulatzavarra, gyomorégésre, tenziós fejfájásra, alvászavarra, de az ezeket a tüneteket kiváltó például feldolgozatlan gyerekkori traumára, súlyos önértékelési problémákra, rossz párkapcsolatra már nem kínálnak gyógyszert… A P.E.A. terápia elsősorban a kiváltó okokat kezeli és nem a tüneteket.

Honnan lehet tudni, hogy valaki valóban meggyógyult?

Az évek alatt számtalan alkalommal végigkísérhettem, ahogy a közös munkánk hatására a pácienseimnek teljesen megváltozott az élete. Leírhatatlan érzés egy-egy ilyen fejlődést végigkísérni. A hivatásom legnagyobb ajándéka… Mivel a legtöbben ajánlás útján érkeznek hozzám, ezért bízom benne, hogy az elért pozitív változások, fejlődések maradandóak.

Akit bővebben érdekel Tamás munkássága, izgalmas publikációkat, videókat talál a http://atol-tamas.hu/ oldalon.