HírekSzines

A hely szelleme inspirálja a niklai alkotó mindennapjait – Hársházi Szabi dalszerző-producer vall magáról

Ismert énekesekkel és profi zenészekkel dolgozik, tehetségkutatós felfedezettek karrierjét egyengeti, a tavalyi évben napi reality műsorban adott bepillantást munkájába és életébe egy országos televíziós zenecsatornán… Alázatos munkájának, zenei kreativitásának és kapcsolatainak eredményeképp az elmúlt években többen köszönhetik sikereiket neki, ősztől pedig – ha kellő bizalmat kap – társadalmi megbízatásban a települését szeretné sikeressé, népszerűvé és hosszú távon élhetővé tenni.

*   „A zene már kiskoromban a társam lett. Édesapám vendéglátós zenészként dolgozott (hétvégeken) másodállásban, tehát kikerülhetetlen volt számomra az, hogy ne találkozzak már korán a zenével és a hangszerekkel. Vitt magával a próbáikra, a dobos kollégája lyukas fazekakból és ledobott autó dísztárcsákból „dobot” készített nekem játéknak. Szóval szépen adagolták be már 3-4 éves koromtól kezdve a zenét a környezetemben. Így idővel amíg a kortársaimat a foci és a játék érdekelte, addig engem már akkor is a zene kapcsolt ki legjobban.  A szüleim beírattak zeneiskolába is…

A dalszerzés és a producerség pedig 2013-ban jött az életembe. Akkortájt írtam két olyan dalt is amit elkezdtek játszani rádiók. Aztán nem-sokkal később (2014 őszén) elkezdtem egy dalon dolgozni Weisz Viktorral, amit gyorsan jó pár – mindmáig játszott –  „közönség kedvenc” dal követett… Gyakorlatilag ott elkapott a sodrás és azóta folyamatosan alkotok.”

Hársházi Szabolcs lassan 34 éve Berzsenyi Dániel egykori lakhelyén éli mindennapjait. S bár a tevékenység, amit folytat Budapest centrikus, de megsem fordult a fejében sohasem, hogy a fővárosba költözzön.

*   „Kitudtam alakítani szerencsére úgy a rendszeremet, hogy működtethető legyen vidékről is zökkenőmentesen a zeneipari tevékenységem.  A nagyváros nem az én világom. Persze megkerülhetetlen, hogy ne kelljen időközönként felutaznom, időt ott töltenem, de inkább úgymond tömbösítek (vagyis egy napra több munkát és programot tervezek be), s amint végeztem utazok is már vissza a jó vidéki levegőre. 😊”

Szabi elmondása szerint vidéken tud alkotói mivoltában kiteljesedni, s ebben nagy szerepe van a hely szellemének is, azaz Berzsenyinek:

*        „Berzsenyi Dániel öröksége párhuzamosan a zenével jelen van az életemben. A Marcali Berzsenyi Dániel Gimnázium tanulója voltam 8 évig kisgimisként.  Hársháziként és Niklaiként úgy-mondd el is várták tőlem bizonyos helyzetekben, hogy kellő tisztelettel és pátosszal gondoljak az iskola névadójára. Berzsenyiről anekdota jellegű visszaemlékezéseket a rokonságomból, Hársházi István gyűjtött össze, így valahol öröm és büszkeség volt mindig is Hársházinak lennem és Niklainak. Innét ered a lokálpatriotizmusom is. (Ezért bosszant például mérhetetlenül, ha a településemen olyan dolgok történnek, amik a gyerekkorom óta létező elveimmel ellent valók.)  Véleményem szerint: alkotó emberek születési vagy lakhelye szellemileg jóval gazdagabb és értékesebb, mint egy-egy átlagos település, amiről ez egyáltalán nem mondható el.”

A művelődésszervezőként diplomázott alkotó ember az elmúlt négy évben írt és hangszerelt már dalt többek közt Weisz Viktornak, Sipos Tamásnak az Irigy Hónaljmirigyből, Dankó Szilvinek, vagy épp a kétszeres Fonogram-díjas Gájer Bálintnak.., a Kiadójához tartozó énekesek (az X-Faktoros Batánovics Lili, valamint a Star Academyből megismert Kertész Iván és Gór-Nagy Era) mellett.  Jelenleg pedig az alábbi munkák kötik le az idejét:

*        „Épp az elmúlt hetekben írtam két dalt Katona Zsombori Évinek (művésznéven: ÍV-nek), aki szülés utáni visszatérésre készül. De már egy harmadik dal is alakul neki, illetve most zajlanak a végleges stúdiómunkái egy Gájer Bálint dalnak, amiben zeneszerzőként működtem közre. Pár hét múlva már szerintem érkezik is a legnagyobb videó megosztóra a Még van idő című „sláger gyanús” balladánk. Nagyon szép dal lesz. Továbbá zajlanak Gór-Nagy Era – várhatóan jövő év második felében megjelenő – első lemezének dalszerzési munkái. Amit majd jövő év januárjától a stúdiómunkák követnek. Itt a teljes lemez zenei producere én leszek.”

Jövőbeni tervekről is szó esett, itt árulta el Szabi, hogy – amennyiben megfelelő számú támogatást kap a Niklán élő emberektől – megpróbálkozik a települését felvirágoztatni.  Jelölteti magát települési polgármesternek az őszi választásokon.

Végezetül álljon itt egy kellemes szerzemény – a marcali származású Gájer Bálinttól – aminek a zenéjét Hársházi Szabi jegyzi:

(Ez az egyik olyan dal az elmúlt évekből, amire nagyon büszke szerzőként.)