HírekSzines

Ma éjjel nézzen fel az égre, a leghíresebb üstökös csillaghullását láthatja

Jön az Orionidák meteorraj. Illetve a Föld száguld keresztül a részecskéken, amiket a Halley-üstökös hagyott hátra 1986-ban.

Október 21-én, hétfőn éjfél körül (vagy ha úgy tetszik, október 22-e, kedd nulla óra után) lesz a leglátványosabb az Orionidák nevű meteorraj okozta csillaghullás. A jelenség szabad szemmel is jól látható lesz (már ha nem zavarnak be felhők természetesen), de aki kíváncsi és teheti, igyekezzen sötét helyről megfigyelni.

Az Orionidák onnan kapták nevüket, hogy a csillaghullás az Orion csillagképben figyelhető meg. A meteorraj azonban ennél sokkal izgalmasabb, ugyanis a Halley-üstökös után a Naprendszerben hátramaradt törmeléknek köszönhető. A Forbes amerikai kiadása emlékeztet:  üstökös 75 évente szeli át a Naprendszert, a hátrahagyott törmelék pályáját pedig a Föld Nap körüli útján minden évben kétszer keresztezi, egyszer októberben, egyszer pedig május elején. Technikailag a Föld október 2-a és november 7-es közt szeli át a törmeléket, de október 21-22-én érdemes vadászni a meteorzáporra.

Az üstökös legutóbb 1986-ban járt a Naprendszerben, szóval a mostani csillaghullást több mint 30 éve itthagyott részecskék légkörben való elégése okozza. Maga az üstökös legközelebb 2061-ben lesz látható. Az üstökös Edmund Halley brit csillagászról kapta a nevét, aki először előre tudta jelezni érkezését 1758-ban. Az üstökös 15×8 kilométeres, és ez az egyetlen ilyen égitest, amit egy ember életében kétszer láthat – feltéve, hogy fiatal az első alkalommal, és öreg kort ér meg.