Korona, kenyér, rózsák – Szent Erzsébet ünnepe Marcaliban

2019. november 19-én, vasárnap a Gyümölcsoltó Boldogasszony plébániatemplomban Szent Erzsébetre, a szegények védőszentjére emlékeztek.

A 9 órás szentmisére a hittanos és ministráns gyermekek, illetőleg a helyi Karitász Csoport aktivistái körmenetileg vonultak be a templomba, ahol Szent Erzsébet szobránál, melyet a főoltár elé állítottak, koronát, kenyeret és rózsát helyeztek el. Majd Tóth Eszter Ágnes gimnazista Szent-Gály Kata: Erzsébet című versét mondta el.

Az istentiszteletet Kiss Iván c. prépost, esperes-plébános úr celebrálta, aki felolvasta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) körlevelét, amely Szent Erzsébet példáján át az önkéntes Karitász munka fontosságát és tevékenységét hangsúlyozta. Ezen az ünnepen ugyanis az ország valamennyi katolikus templomában a szegények javára gyűjtenek adományokat.

A szentmisén Iván atya megáldotta a kenyereket, valamint megköszönte Kovács József festőművész-rajztanár munkáját, aki erre az alkalomra szépen restaurálta a Szent Erzsébet szobrot, amely évközben az X-házban található. Az istentiszteleten közreműködött Balogh Bálint kántor, valamint a Fény Gyermekei Zenekar.

A mise után a Boldog II. János Pál pápa téren, a Karitász önkéntesek szétosztották a hívek között a megszentelt kenyérszeleteket.

Írta és fotók: Kiss Kálmán