Algopyrin: újra vény nélkül is kapható!

Jó hír az Algopyrint szedőknek:  2020. február 19-től akár vény nélkül is megvásárolhatják a patikákban a „klasszikus” Algopyrin tablettákat.

Miért lett egy időre vényköteles?

Évekkel korábban recept nélkül lehetett megvásárolni, aztán hosszú időre vényköteles gyógyszer lett belőle. Az elmúlt években sokan csak azért vártak az orvosi várókban órákat, hogy felírathassák az ismert és bevált fájdalomcsillapító és lázcsillapító hatású 500 mg metamizolt tartalmazó tablettáikat.

2019 nyara változást hozott. Egy hazai gyógyszergyártó „Nodoryl Dolo” néven hozta forgalomba, immár vény nélkül, a tablettánként 250 mg metamizol-nátriumot tartalmazó tablettákat. 2020 február elején tovább lazultak a receptkötelességre vonatkozó szabályok. Noha akkoriban az Algopyrin maga még nem lett recept nélkül kapható, de már vele egyenértékű, 500 mg metamizolt tartalmazó tablettákat is lehetett a gyógyszertárakban recept nélkül venni, illetve az újszülöttek, kisgyermekek lázcsillapítására szolgáló metamizolos kúpok (100, illetve 200 mg metamizol-tartalommal) is kaphatók lettek vény nélkül. Mi több, már belsőleges oldatos csepp formában is megvásárolhatóvá vált a metamizol,- vény nélkül.

2020. február 19. újabb lényeges dátum a metamizolos szerek történelmében, mert ismét vény nélkül kapható lett az Algopyrin. Az anyagiakat illetően: nem támogatott gyógyszerről van szó, hiába van tehát ezentúl felírva receptre, az ára ugyanannyi, mintha vény nélkül vásárolnánk meg.

Elvileg megvásárolható

Lehet tehát menni a patikákba, kérni a jól ismert patikaszert, akár vény nélkül is. Kérdéses azonban, hogy van-e készleten a patikában a keresett tablettákból, mert -információink szerint – a gyógyszertáraknak a gyógyszer-nagykereskedőktől pillanatnyilag nem sikerül beszerezni Algopyrint.

Olvasson tovább! Íme, az Algopyrin hatóanyagát tartalmazó gyógyszerek listája!

Metamizol – az Algopyrin hatóanyaga

A metamizol régóta ismert és alkalmazott láz- és fájdalomcsillapító hatóanyag, aminek az alkalmazására általában láz, valamint erősebb fájdalmak esetén kerül sor, elsősorban akkor, ha az egyéb láz- és fájdalomcsillapító szerek hatása nem megfelelőnek bizonyul.

Sokan láz, fejfájás, fogfájás vagy akár a menstruációval járó fájdalmak esetén is a metamizolos készítményekhez fordulnak. A metamizolos készítmények már újszülött kortól alkalmazhatók – megfelelő dozírozásban, orvosi felügyelet mellett.

Forrás: EgészségKalauz