HírekKultúra

Hitoktatói továbbképzés Marcaliban az X-házban

2020. március 13-án, pénteken, 16 órától Orsos Zoltán plébános és Sziráki Péter tanár tartottak előadást a kirekesztés, az előítélet, és a rasszizmus kérdéseiről az X-ház nagytermében.

A Kaposvári Egyházmegye szervezésében nemcsak a püspöki székhelyen, hanem külön-külön esperesi kerületenként is szerveznek programokat, melyeken a megjelent hitoktatók újabb pontokat kaphatnak, amivel egyrészt szakmai tudásukat tudják elmélyíteni, másrészt viszont teljesíthetik a kitűzött éves „kredit-szintet”, melyet a felettes Püspöki Hivatal határozott meg számukra. Az idei tanév második félévében megkezdett sorozatban ezúttal Marcali adott otthont a Somogyvári Esperesi Kerület területén, ahova azonban bárki eljöhetett, ha például a téma felkeltette az érdeklődését.

A szép számmal megjelent egyházi és világi személyeket először Kiss Iván c. prépost, somogyvári esperes, marcali plébános köszöntötte, majd pedig bemutatta a Szombathelyi Egyházmegyéből érkezett vendégeket.Az előadók ezúttal a cigány származású Orsos Zoltán, Celldömölk-alsósági plébános és Sziráki Péter, a zalaegerszegi Munkácsy Mihály Szakgimnázium és Szakiskola testnevelő tanára voltak. A továbbképzés a „Mi a capuccino Project?” címet kapta. Ez az elnevezés tulajdonképpen egy tanórai időtartamú, azaz 45 perces érzékenyítő foglalkozást takar, ahol diákoknak és tanároknak érzékletes-formában mutatják be a kirekesztés, az előítélet, vagy a rasszizmus problematikáját, és rávilágítanak, hogy ez hogyan teheti tönkre mások életét. Aztán a felmerülő kéréseket a tanulók bevonásával válaszolják meg. A cél az, hogy elgondolkodjanak és változtassanak a hozzáállásukon azok, akik előítéletesek másokkal szemben.

Az X-házban megtartott alkalmon bemutatták a jelenlévő papoknak és hitoktatóknak, hogyan is zajlik a foglalkozás menete. Ezután pedig egy kötetlen beszélgetés során mindenki megoszthatta tapasztalatait és közösen kerestek válaszokat a folytatásra, vagyéppen a különféle megoldási lehetőségekre.

Az érdekes előadás során a házigazdák saját készítésű pogácsákkal és süteményekkel, valamint teával kínálták a résztvevőket, miközben szabadon eszmét lehetett cserélni.

Írta és fotók: Kiss Kálmán