Hétvégi tűzoltói beavatkozások

28 alkalommal riasztották a tűzoltókat Somogy megyében a hétvégén. Az egységek elsősorban kisebb tűzesetekhez vonultak. Ezúttal öt alkalommal érkezett téves jelzés a megyei műveletirányítási központba.

Az elmúlt napokban, húsz esetben vonultak szabadtéri tűzhöz a Somogy megyei tűzoltók. Pénteken, Barcson, a Bajcsy-Zsilinszky utcában égett a felhalmozott kommunális hulladék, mely veszélyeztetett egy melléképületet.

Szombaton, Som külterületén, Daránypuszta térségében körülbelül öt hektáron, Ságvár külterületén pedig ezer négyzetméteren kapott lángra a nádas.

Kaposváron, a Gilice utcában mintegy negyven négyzetméteren égett a száraz aljnövényzet. Vasárnap a reggeli órákban Kaposváron, a Kanizsai utcában égett az összehordott zöldhulladék, délután pedig Csököly, Hunyadi utcájában kapott lángra a száraz aljnövényzet. A tűzoltók valamennyi tűzesetnél rövid idő alatt körülhatárolták és eloltották a lángokat.

Szombat reggel körülbelül kétszáz négyzetméteren gyulladt meg a hulladék egy szeméttelepen Marcali külterületén. A tűzhöz a marcali, a keszthelyi és a nagykanizsai hivatásos tűzoltókat riasztották, akik a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett eloltották a lángokat. Az egységek munkáját erőgép is segítette. A katasztrófavédelmi mobil labor méréseket végzett a helyszínen, de nem mutatott ki a lakosság egészségére ártalmas károsanyag-koncentrációt.

A szabadtéri tűzesetek döntő többsége emberi gondatlanságra vezethető vissza, ám az időnként jelentős kárral járó tüzek megelőzhetőek, ha tisztában vagyunk a szabadtéri égetés szabályaival, megelőző intézkedésekkel.

A szabadtéri tűzgyújtás részletes szabályairól ide kattintva tájékozódhat.

Fotó: Barcs HTP, Siófok HTP, Tab ÖTP, Kaposvár HTP, Kadarkút ÖTP, Marcali HTP, Somogy MKI