Elismerések Szent Flórián napján

Május negyedike Szent Flórián, a tüzes mesterségek, így a tűzoltók és a kéményseprők védőszentjének napja. Ebből az alkalomból évről-évre elismerést, előléptetést, ajándéktárgyat vehetnek át a katasztrófavédelem arra érdemes tagjain kívül mindazon civilek, önkéntesek is, akik tevékenységükkel támogatják a szervezet munkáját.

2020-ban a járvány miatt ugyan elmaradt a hagyományos állománygyűlés, azonban a miniszteri, főigazgatói elismeréseket eljuttatják az érintetteknek. A belügyminiszter még április végén adott ki díszparancsot a közelgő tűzoltónap alkalmából. Ebben Pintér Sándor úgy fogalmazott: „Az Önök elhivatott, nagy szakmai alázattal és tisztességgel, az esküjükben foglaltaknak megfelelően, kiemelkedő színvonalon ellátott, a közrend és a közbiztonság kiegyensúlyozottságának megőrzése, a nemzetgazdaság stabilitásának biztosítása érdekében, Magyarország szolgálatában végzett munkája elismerést érdemel… Magyarország büszke Önökre! …a hivatásos tűzoltóság megalakulásának 150. évfordulójának évében szolgálatuk teljesítése példaként szolgáljon a jövő rendvédelmi nemzedéke számára!”

A belügyminiszter Bátorságért Érdemjel elismerésben részesítette Mészáros István Csaba tűzoltó főtörzsőrmestert, a Siófoki Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóját és Szanka Gábor tűzoltó őrmestert, a Siófoki Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóját egy február 11-i tűznél tanúsított helytállásukért. Egy siófoki lakóépületben berobbant a meghibásodott gázpalackból szivárgó gáz, emiatt tűz keletkezett és többszöri robbanás is történt. Mikor a rajok a helyszínre értek, a palack még mindig erősen szivárgott és méteres lánggal égett. A tűzoltók fedezékből kezdték oltani a tüzet, majd a főtörzsőrmester és az őrmester – testi épsége kockáztatásával – behatolt az épületbe a sérült gázpalackért, amely a jelentős hőterhelés miatt közel állt ahhoz, hogy felhasadjon. A nagy lánggal égő gázpalackot kivitték az épületből, ezzel lehetővé tették a biztonságos tűzoltást, és újabb robbanást előztek meg.

A belügyminiszter tűzoltósági tanácsosi címet adományozott Bozsek Balázs tűzoltó alezredesnek, a Marcali Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelőjének.

Beosztásában hosszú időn át végzett, kiemelkedő munkája elismeréseként az országos katasztrófavédelmi főigazgató pénzjutalomban részesítette Bálintné Molnár Tímea tűzoltó századost, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Költségvetési Osztály kiemelt főelőadóját, Cziráki Szabolcs tűzoltó századost, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság katasztrófavédelmi mobil laborja kiemelt főelőadóját, Horváth Imre tűzoltó főtörzsőrmestert, a Barcsi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetőjét és Jónás Dániel tűzoltó hadnagyot, a Kaposvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság rajparancsnokát.

Valamennyi elismerésben részesültnek gratulálunk!

kiemelt kép: Tűzoltók (MTI fotó: Lakatos Péter)