HírekSzines

Elkezdődtek a 9. osztályos tanulóink tanulmányútjai

Az új szakképzési törvény szellemében a lehető leggyorsabban elkezdtük oktatásunk közelítését a gyakorlathoz. Ennek fontos része az elméleti ismeretek megszerzésén túl a szakmai alapozás, ahol a tanulók megismerhetik a gyakorlatban folyó munkát, az ott alkalmazott technikát, valamint a munkavállalók elvárásait a leendő munkavállalókkal szemben.

2020. augusztus 9-én a 9/B osztály a Mocz és Társa Magánerdészet Kft. munkatársainak (László Diána ügyvezető, László Péter főmérnök) szakvezetésével ismerkedett meg az ország egyik legjelentősebb magánerdő gazdálkodójánál folyó munkával. A bemutató során a házigazdák kiselőadásaiban a gazdálkodáson túl, az erdő természetes fejlődési folyamatait, a csemetetermesztés fortélyait, valamint közjóléti tevékenységüket is ismertették a terepi bejárás során, melyet egy finom ebéd követett.

Ezt követően a Claessens Group növénytermesztési ágazatával, annak korszerű gépparkjával, valamint karbantartó műhelyével ismerkedtek tanulóink Kövesi János szántóföldi ágazat-vezető élvezetes kalauzolásával.

2020. augusztus 15-én a 9/A osztály tanulói a SEFAG Zrt. Zselici Erdészeténél tettek látogatást. Az állami erdőgazdálkodást, az ott folyó munkát, az erdők hármas funkcióját Pintér Ottó a Zselici Erdészet igazgatója, és Javós Zoltán kerületvezető erdész mutatták be tanulóinknak. Nagy sikert aratott a fiatalság körében a korszerű gépekkel folyó fakitermelési technológia megtekintése, ahol a gépeket nem csak munka láthatták, hanem a pilótaülésben helyet foglalva belülről is megtekinthettek. Természetesen itt is megismerték az erdők fejlődését, valamint az egyes éltfázisokban az abban végzendő munkafolyamatokat. Az erdészet közjóléti tevékenységét, a természetvédelem érdekében tett erőfeszítéseit a terepi bejárás egy-egy állomása jól szemléltette. A vadászat iránt érdeklődők pedig az igazgató úr előadásában ebből is ízelítőt kaptak. Az erdészet által készített tartamos ebéd után elbúcsúztunk vendéglátóinktól, mivel vártak bennünket Kaposváron a Hunnia Fagép Kft. gépjárműjavító bázisán. Itt Németh József bázisvezető kalauzolásával a bázis működésével, az egyes munkafolyamatokra specializálódott szerelőműhelyek felszereltségével ismerkedtünk.

Végezetül köszönjük vendéglátóinknak a tartalmas programokat, valamint az „Ember az Erdőért” Alapítványnak a támogatást, mely utazásunkat és ellátásunkat lehetővé tette.