HírekKözélet

Első szentmise a belső felújítást követően a gombai templomban

2020. október 4-én, vasárnap 11 órakor – hosszú idő után – ismét istentiszteletre jöhettek össze a gombai hívek az Antiochiai Szent Margit templomba, hogy hálát adjanak Istennek a szépen elkészült belső felújítástkövetően. A szentmisét ezúttal is Kiss Iván c. prépost, esperes-plébános mutatta be.

A belső rekonstrukció a Bethlen Gábor Alapkezelő EGYH-EOR-19-0434 azonosító számú pályázatából, Marcali Város Önkormányzatának támogatásából, valamint a hívek adományából valósult meg. Mivel a középkori eredetű épület műemlék, ezért elsőként szükség volt a műemléki tudományos dokumentáció elkészítésére, továbbá a szükséges hivatalos engedélyek beszerzésére; s csak ezután kezdődhetett meg az érdemi munka. Az első ütemben zajló villanyszerelési munkálatok során a régi, korszerűtlen rendszert cserélték ki az elektromos padfűtéssel együtt. A második ütemben a kőműves felújítás következett a kültéri vakolat eltávolításával, a belső padló cseréjével, falszellőztető kialakításával, melyet kaviccsal töltöttek fel a vizes falak párátlanítása miatt, valamint vakolat-javítással. A harmadik ütemben pedig a faljavítással és festéssel folytatódtak a munkáka nyílászárók, padok, oltárok mázolásával. Végül mindeközben sikerült a harangok villamos hibáját is kijavítani. Újratekercselték a harangok tekercseit és korszerűsítették a vezetékeket, valamint a kapcsolótáblát. Az itt lakók nagy örömére vasárnap végre, a mostani szentmisére hívva megszólaltak a sokáig néma harangok.

Iván atya elmondta, hogy a belső munkálatok végre befejeződtek, de az idén még a torony külső rekonstrukcióját is szeretnék befejezni. A teljes külső felújításra azonban még várni kell, melyhez újabb pályázatok szükségesek, s majd azután a tervek szerint lesz – a munkákban résztvevők meghívásával – az ünnepi megáldás és átadás.

Írta és fotók: Kiss Kálmán