Letartóztatásba került a Balatonszentgyörgyön elfogott embercsempész

A Marcali Járási Ügyészség indítványozta annak a 20 éves szír állampolgárságú férfinak a letartóztatását, aki a gyanú szerint 11 honfitársának nyújtott segítséget anyagi ellenszolgáltatásért cserébe a magyar államhatár jogellenes átlépéséhez.

A megalapozott gyanú szerint a gyanúsított 2020 decemberében Ausztriában vállalta el egy arab származású férfi azon megbízását, hogy illegálisan Magyarországon tartózkodó személyeket szállítson osztrák felségterületre.

A megbízás szerint a gyanúsított 2020 januárjának elején Budapestre utazott egy másik arab férfival, aki átadott számára egy osztrák honosságú személygépkocsit, majd a kapott GPS koordináták alapján a szerb-magyar határhoz küldte, ahol összesen 11, az országban jogellenesen tartózkodó szír állampolgár zsúfolódott be a járműbe (közülük többen a gépkocsi csomagtartójában).

A férfinak a telefonon kapott további utasítás szerint az illegális határátlépőket Ausztriába kellett volna szállítania, azonban az M7-es autópálya Somogy megyei szakaszán – amikor a fonyódi rendőrök ellenőrzés alá kívánták vonni – a rendőrök elől menekülve az egyik lehajtónál szalagkorlátnak ütközött, majd a baleset helyszínéről elmenekült.

A rendőrség a fiatal férfit még aznap lakossági információ alapján előállította és őrizetbe vette.

Az ügyészség a szökés veszélyének és a bizonyítás megnehezítésének veszélye miatt indítványozta a gyanúsított letartóztatását, melynek a Kaposvári Járásbíróság nyomozási bírója helyt adott és elrendelte a letartóztatást.

A közölt fotó a nyomozó hatóság helyszíni szemléjén készült.