HírekKözélet

Mécsesekkel és főhajtással tisztelegtek a Holokauszt Áldozatainak Emléknapján

2021. január 27-én, szerdán 18 órakor a Széchenyi utcában lévő emléktábláknál a Holokauszt Áldozatainak Emléknapján, néhány helyi civil szervezet vezetője gyűlt össze, hogy mécsesekkel és néma főhajtással tisztelegjenek az egykori nagyközségből elhurcolt zsidóság tragédiája előtt.

Az idei esztendőben – a koronavírus-járvány miatt – sajnos továbbra sem lehet megemlékezéseket, programokat szervezni, ezért – hosszú évek óta először – mindössze csak egy rövid gyertyagyújtásra adódott lehetőség. A mostani papírbolt oldalfalán elhelyezett kőtáblákat még 2012. július 6-án állították a közben lebontásra került, szomszédos lakóházakban élt zsidó családok emlékére. Az üzlet eredeti, ősi épületében Dr. Gold Samuné Schőn Jozefa, a járási főorvos felesége született, nevelkedett és élt 71 évet, akit ártatlan sorstársaival együtt a biztos halálba hurcoltak. A másik táblát a tabi gettóban önkezével életének véget vetett Dr. Révész Ferenc, Marcali köztiszteletben álló orvosa és családja, valamint Wirkmann Árpád gyógyszerész és családja emlékezetére készítettek.

A marcali áldozatok előtt hajtott fejet: Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke; Szaka Zsolt, a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület; Pomozi Istvánné, a Marcali Szépasszonyok és Fiúk Hagyományőrző Egyesület; Kozári Zoltánné, a Somogyi Napfény Nyugdíjas Egyesület és Kiss Kálmán, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Marcali Csoportjának elnöke.

A több évszázadra visszanyúló marcali zsidóság sorsa 1944 tavaszán – a német katonai megszállást követően – végleg megpecsételődött. Összegyűjtésük után a korabeli településről több mint két és félszáz személyt először a tabi és barcsi gettókba szállítottak vasúton. A körülmények, a kilátástalanság és a létbizonytalanság miatt néhányan már ekkor az öngyilkosságba menekültek. A többség különféle koncentrációs táborokba került. Végül több mint 200 lélek szörnyű tragédiája Auschwitzban, Dachauban és Mauthausenben következett be. A második világháborút követően mindössze néhány tucat izraelita személy, ők is igen leromlott állapotban tértek vissza.

A Holokauszt áldozataira több évtizedig nem is nagyon lehetett méltó módon emlékezni. Marcaliban jóllehet a második világháborús alkotáson már az elhurcoltak nevei is olvashatók, mégis először csak 2012-ben tartottak a fent említett, továbbá a gimnázium falán elhelyezett emléktáblák felavatásával egybekötve egy nagyobb szabású rendezvényt. Azóta azonban már csaknem egy újabb évtized telt el eseménytelenül, megemlékezések nélkül…

Írta: Kiss Kálmán

Fotók: Fábos-Landi Vivien, Kiss Kálmán