HírekKék-hírek

A Zebra terv eredményei Somogyban

A rendőrség május 11. és 13. között elsősorban a gyalogosokra fókuszáló baleset-megelőzési ellenőrzést tartott.

Az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága 2021. május 11. és 13. közötti időszakra hirdette meg a „Zebra terv” elnevezésű baleset-megelőzési ellenőrzését a gyalogosok, mint közlekedés legvédtelenebb résztvevői biztonságára fókuszálva. Az akcióhoz a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság és a Somogy Megyei Balesetmegelőzési Bizottság is csatlakozott. Az ellenőrzés során a rendőrök testkamerát és civil járműveket is bevetve, a közlekedésbiztonsági szempontból indokolt helyeken ellenőrizték a gyalogosok és a járművezetők szabálykövető magatartását.

Az országos akció keretében Somogyban közel 100 rendőr vett részt az ellenőrzésben 18 testkamerával és 25 járművel, több mint 70 helyszínen.

A járművezetők esetében 15 fővel szemben közigazgatási bírságot, 56 személlyel szemben helyszíni bírságot szabtak ki a járőrök, 12 esetben figyelmeztetésben részesítették, 3 alkalommal azonban feljelentették a sofőröket.

A rendőrök 37 gyalogost helyszíni bírsággal sújtottak, míg 74 főt figyelmeztetésben részesítettek és 6 személyt feljelentettek.

Fontos újra- és újra ismételni, hogy a járművezetők a gyalogátkelőhelyeken szabályosan áthaladó gyalogosokkal szemben elsőbbségadásra kötelezettek, de a gyalogosoknak is be kell tartaniuk a rájuk vonatkozó közlekedési szabályokat.

·         Az autósoknak fokozottabb figyelemmel és óvatossággal kell megközelíteni az olyan helyeket, ahol bárki az úttestre léphet!

·         A gyalogosok mielőtt az úttestre lépnek, nézzenek körül, hogy biztonságosan áthaladhatnak-e anélkül, hogy veszélyhelyzetbe kerülnének!

·         A gyalogosok tilos jelzésen, illetve tiltott helyen ne haladjanak át, még akkor sem, ha szerintük biztonságos lenne az áthaladás!

Az utak biztonságáért, a balesetek elkerüléséért a legtöbbet mi magunk, a közlekedők tehetünk azzal, hogy a szabályokat betartva, türelmesen, egymásra odafigyelve, toleranciát és empátiát mutatva veszünk részt a közlekedésben.

… hogy mindenki hazaérjen!