HírekKék-hírek

Nyolc tűzesetnél és hat műszaki mentésnél avatkoztak be a Somogy megyei tűzoltók az elmúlt hétvégén

A megyei műveletirányítási központba ez időszak alatt négy téves jelzés is érkezett.

Pénteken egy hét méter magas fa dőlt az útra és elzárta a fél útpályát az arra közlekedők elől Szántódon, a Kőröshegyi úton. A siófoki hivatásos tűzoltók motorfűrésszel feldarabolták és eltávolították a fát.

Árokba hajtott, kitört egy villanyoszlopot és megrongált egy tűzcsapot, majd az oldalára borult egy kamion péntek délután, Böhönyén a Fő utcán. A helyi önkormányzati tűzoltók áramtalanították a járművet és közreműködtek a forgalmi akadály megszüntetésében. A kamionban csak a sofőr utazott, aki nem sérült meg a balesetben.

A fűtőberendezés füstelvezető csövének környezete égett Fonyódon egy családi ház nappalijában pénteken. A tűzoltók kiérkezése előtt a tulajdonos eloltotta a tüzet. A marcali hivatásos, a balatonboglári önkormányzati és a helyi önkéntes tűzoltók hőkamerával átvizsgálták a fűtőtest környezetét és a még izzó részeket eloltották, majd kitisztították a kéményt is.

Szombaton lehasadt egy csaknem tízméteres faág és fennakadt egy másik fa koronáján, Balatonszemesen a Semmelweis utcában. A balatonboglári önkormányzati tűzoltók létráról, motorfűrésszel eltávolították a letört faágat és megszüntették a veszélyt.

Vasárnap délelőtt két személyautó és egy kisteherautó ütközött össze az M7-es autópályán, Balatonlelle térségében, a Nagykanizsa felé vezető oldalon. A balatonboglári önkormányzati tűzoltók áramtalanították a járműveket, amelyekben összesen négyen utaztak. A balesetben senki sem sérült meg.

Az elmúlt három nap során öt szabadtéri tűzesethez is riasztották a tűzoltókat. Felhalmozott háztartási hulladék lángolt Lengyeltótiban, a Dózsa György utcában, de Siófokon, a Rét utcában szintén kommunális hulladék égett. Több esetben a környezetre kifejezetten veszélyes műanyagot is tartalmazott a szemét.

A tüzek keletkezése döntően az emberi gondatlanságra vezethető vissza. A háztartási hulladéktüzek felbukkanása a felelős környezethasználatra is kell, hogy emlékeztessen mindenkit.

A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.

Fotó: Balatonboglár ÖTP, Böhönye ÖTP