HírekKözélet

Újfajta árakkal találkozhatunk majd az üzemanyagtöltőknél

Magyar Közlönyben megjelent rendelet kimondja, hogy szeptember végétől minden magyarországi töltőállomáson fel kell tüntetni azt, hogy az adott üzemanyagfajtából mennyibe kerül 100 kilométernyi út megtétele, tehát a fajlagos üzemanyag-költségek összehasonlítása kötelezővé válik a töltőállomás-üzemeltetők számára.

A kútoszlopoknál vagy az üzemanyagtöltő állomást kiszolgáló kereskedelmi egység területén kell feltüntetni azt, hogy 100 kilométernyi út megtétele a különböző üzemanyagokkal mennyibe kerül. Az átlagos fogyasztást minden negyedév végén frissíteni kell, tehát az nem követi az üzemanyagár-változásokat. A rendelet szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján közzétett fogyasztási norma szerinti – üzemanyag költségelszámolással kapcsolatosan alkalmazandó – üzemanyagárakat kell figyelembe venni.

A 100 kilométerre jutó üzemanyagköltség kiszámítása során a fajlagos fogyasztást kell megszorozni az adott üzemanyag egységárával. A fajlagos fogyasztást is közli a rendelet, ez a következő:

  • autógáz (LPG) esetén: 8,10 l/100 km;
  • benzin esetén: 6,33 l/100 km;
  • dízelgázolaj esetén: 5,06 l/100 km;
  • elektromos áram esetén: 17,13 kWh/100 km.

A perc alapú vagy vegyes díjszabást alkalmazó elektromos töltőoszlopok esetében érdekessé válik a dolog, hiszen az, hogy egy töltőoszlop maximális teljesítménye 50 kW, nem jelenti azt, hogy az autónk képes is felvenni ezt a teljesítményt, ráadásul egy konkrét töltés teljesítménye függ a töltési tartománytól is, hívta fel a figyelmet a villanyautosok.hu.

Nem mellékesen az egyéb tarifák (pl. havi előfizetési díj, kedvezményes perc vagy kWh díj, kedvező éjszakai töltési díjcsomag) is bekavarhatnak, a jogszabály megalkotója viszont ezekre az eshetőségekre is gondolt. A rendelet egyik bekezdése így rendelkezik:

„Az üzemanyagtöltő állomás elektromos töltőpontja tekintetében az elérhető legalacsonyabb elektromobilitás szolgáltatási díjat kell alkalmazni az 1. mellékletben előírt módszertan alapján.”

Az 1. melléklet a 17,13 kWh/100 km átlagos referenciafogyasztás mellett azt is meghatározza, hogy az „azonos márkanév, megjelenés, arculat használatával értékesítő üzemanyagtöltő állomáshálózatba tartozó elektromos töltőállomás üzemeltetője az elektromobilitási szolgáltatás esetében választása szerint a legalacsonyabb elektromobilitási szolgáltatási díjat a megelőző negyedévben a hálózat egészében alkalmazott legalacsonyabb elektromobilitási szolgáltatási díjak átlagolásával is meghatározhatja.”

Amennyiben egy szolgáltató AC töltőoszlopokat és DC töltőket is üzemeltet, akkor teljesen jogos, hogy a kétféle oszlop árképzése eltérő. Az egy hálózatba tartozó töltőoszlopok átlagárát alkalmazva azonban az előbbire a valósnál lényegesen magasabb, az utóbbira pedig lényegesen alacsonyabb árat kell majd kiírni.

További problémaforrás, hogy amennyiben egy elektromobilitás szolgáltatónak az általa kínált legalacsonyabb ár alapján kell feltüntetni 100 km üzemanyag-költségét, akkor a gyakorlatban egy lassan tölthető autó tulajdonosa a töltőoszlopon feltüntetett referencia értékhez viszonyítva akár többszörös árat is fizethet.

forrás: napi.hu