HírekKék-hírek

Hamar lebukott a bringatolvaj

Az ügy adatai alapján a fonyódi körzeti megbízottak 2022. január 22-én hajnalban a 7-es főúton, Balatonboglár irányába egy kerékpárt toló férfit ellenőriztek. A 46 éves kisrécsei lakos nem tudott hitelt érdemlően elszámolni a bicikli eredetéről. Az egyenruhások kérdésére elismerte, hogy egy fonyódi társasház tárolójából, a lakatot szétfeszítve tulajdonította el kerékpárt.

A rendőrök a feltételezett elkövetőt elfogták és előállították a Fonyódi Rendőrkapitányságra, ahol Cs. Andrást lopás bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki. A nyomozók gyorsított eljárás lefolytatása céljából őrizetbe vették, a kerékpár jogos tulajdonosát pedig még aznap hajnalban egy rossz, és egy jó hírrel ébreszthették.

Az értékek megóvása érdekében a bűnmegelőzési szakemberek az alábbiakat tanácsolják:

  • Távozáskor mindig zárja le kerékpárját! A megbízhatóság fontos, inkább egyszer vegyen minőségi zárat, mint kétszer kerékpárt!
  • Biciklijét lakatolja stabil tárgyhoz, a vázat és a hátsó kereket egyszerre rögzítve!
  • Ha hosszabb időre kell otthagynia kétkerekűjét, eldugott helyek helyett válasszon a forgalmas, jól kivilágított, közterületi kamera által is belátott lehetőségek közül!
  • A könnyen leszerelhető tartozékokat (szerszámok, lámpák, sportkulacsok, okos eszközök) ne hagyja a kerékpáron!
  • Lakása, nyaralója udvarán se hagyjon lezáratlanul, vagy felügyelet nélkül biciklit. A kertkaput nappal is zárja be, éjszakára pedig a zárt tároló jelenti a még nagyobb biztonságot.
  • Regisztráltassa kerékpárját a BikeSafe program keretében, melyet a rendőrség díjmentesen végez!
  • Amennyiben minden óvatosság ellenére bűncselekmény áldozatává válik, ne változtassa meg a helyszínt, és azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es, vagy 107-es segélyhívó számok valamelyikén!