HírekKözélet

A házaspárok megáldásával fejeződött be a „Házasság hete” Marcaliban

2022. február 20-án, vasárnap a 9 órás szentmisén,Kiss Iván c. prépost, plébános a „Házasság hete” című rendezvénysorozat befejezéseként – ünnepi keretek között – mintegy 30 házaspárt, szerelmespárt áldott meg, az érvényben lévő járványügyi intézkedések betartásával,a Marcali Gyümölcsoltó Boldogasszony plébániatemplomban.

Az idei évben, a február 13-20. között megrendezett az országos program mottója: „Maradjunk együtt!” Célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire és fontosságára, valamint arra, hogy segítséget nyújtson a házasságra készülőknek, vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek. A házasság hete központi programjainak fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

Iván atya szentbeszédében kiemelte, hogy az utóbbi időkben jelentősen emelkedett a házasságkötések száma Magyarországon, ugyanakkor a válások száma csökkent. Az is bíztató, hogy az átlagot tekintve szintén növekedett a házasságban eltöltött évek száma is, ami talán a tudatosabb párválasztással magyarázható. De a legjobb az lenne, ha a „Maradjunk együtt” elv érvényesülne a válások helyett – hangsúlyozta a plébános.

A megjelent házaspárokat, szerelmeseket és párokat ezután Iván atya a szentmise keretében megáldotta, akik fogadalmat is tettek egymásnak, miközben Isten áldását és a szerelmesek védőszentjének Szent Bálint közbenjárását kérték további életükre. Rajtuk kívül fiatal, házasságra készülő párokat, valamint nagycsaládosokat is külön egyházi áldásban részesített az ünnepségen.

Az istentiszteleten Tóth Eszter Ágnes gimnazista elmondta Siklós József: Boldogok című versét, majd dr. Gyulai Botond akolitus és felesége, dr. Gyulainé Domján Zsuzsanna hitoktatónő pedig egy imádságot olvasott fel a házasságok sikeréért. Ezen kívül jelképesen a házaspárok olvasták fel a könyörgéseket további közös életük megerősítésre.

A szentmisén orgonával közreműködött Balogh Bálint kántor, hegedűvel pedig Jáki Zoltán a Fény Gyermekei Katolikus Zenekar képviseletében.

Írta és fotók: Kiss Kálmán