HírekKék-hírek

Fényjelző berendezésnek ütközött egy személyautós az elkerülőn.

Az ügy adati alapján egy 30 éves kéthelyi lakos 2022. március 29-én délelőtt személyautóval közlekedett a 68-os számú főút Marcalit elkerülő szakaszán. A sofőr a vasúti átjáró tilos jelzését későn észlelte. Vészfékezett, de már nem tudott időben megállni, így a túloldali fényjelző berendezésnek ütközött. Személyi sérülés szerencsére nem történt, ugyanis a vasútvonalon közlekedő pályakarbantartó jármű vezetője még az átjáró előtt meg tudott állni.

Az egyenruhások a személyautó sofőrjét előállították a Marcali Rendőrkapitányságra, ahol vasúti közlekedés biztonsága elleni vétség megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki.

A vasúti átjárókban bekövetkező balesetekben a gyalogosoknak és a járművezetőknek gyakorlatilag nincs esélyük, legfeljebb a szerencsén múlik a kimenetel, ugyanis a vasúti szerelvények féktávolsága száz méterekben mérhető. Ez egyben azt is jelenti, hogy a vasúti jármű vezetőjének az esetek többségében egyszerűen lehetősége sincs a baleset elkerülésére!

Nagyon fontos, hogy a vasúti síneken csak a kijelölt vasúti átjáróban szabad áthaladni, ezeket a helyeket pedig mindig fokozott óvatossággal kell megközelíteni!

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a vasúti átjárót biztosító jelzőberendezés üzemzavara esetén járművel az átjáróra kizárólag megállást követően szabad ráhajtani! Elindulni pedig csak abban az esetben szabad, ha a megállás helyéről a vasúti pálya mindkét irányban, kellő távolságra belátható, és a jármű vezetője meggyőződött arról, hogy vasúti jármű nem közeledik, valamint járműve folyamatos áthaladásában semmi sem akadályozza.