HírekKék-hírek

Idén már több mint egy tucat autó égett ki Somogyban

Műszaki állapot, életkor és a megtett kilométerek száma: mind befolyásolhatja az autótüzek számát. Idén a magyarországi autótüzek mintegy tíz százaléka Somogyban történt. Három hónap alatt tizennégy kigyulladt gépjárműhöz riasztották a megye tűzoltóit. Egyes esetekben sikerült a kezdeti tüzet elfojtani, de előfordult, hogy már a tűzoltók sem tehettek semmit az autóért.

Az időszakos karbantartás hiánya előbb-utóbb megbosszulja magát. Egy idő után minden alkatrész elöregszik, legyen szó bármilyen márkájú autóról. Azt felejti el sok autótulajdonos, hogy a gépkocsi üzembiztos használatának elengedhetetlen feltétele a rendszeres karbantartás.  Legalább évente vagy 15 ezer kilométerenként ellenőriztessük szakemberrel a járműveink műszaki állapotát. Szakemberek szerint, ha messziről elkerüljük a szervizeket és az internetről tájékozódva próbáljuk meg magunk javítgatni az autót, nagy valószínűséggel később jobban a zsebünkbe kell nyúlni. A tapasztalatok szerint sok a félrevezető információ a világhálón, ezért nem szerencsés kizárólag ezekre támaszkodni. Például egy nem megfelelő izzócsere is eredményezhet tüzet. Ha hibásan rögzítjük az izzót, az kirázkódhat és a fényszóróból kiesve képes megolvasztani a különböző alkatrészeket, amelyek a hőt továbbadva tüzet okozhatnak. 

Egy szervizben, ha bármit kicserélnek, javítanak, akkor azt visszaellenőrzik, mi több, garanciát vállalnak a munkáért. Ráadásul egy hozzáértő szerelő azt is észleli, ha gyári hibás egy alkatrész.  

Bár egyre felkészültebbek a tűzvizsgálók, sok esetben a tűz okát nehéz kideríteni. Az viszont biztos, hogy a tűz keletkezéséhez nagyban hozzájárulhat

  • a motortérben lerakódott olaj és egyéb zsíros szennyeződések;
  • az alkatrészek elöregedése. Éppen ezért 15 évnél idősebb járművek esetében mindenképpen ellenőriztetni kell a gumicsöveket, tömítéseket;
  • az elektromos rendszer hibája. A vezetékek összeolvadását okozhatja például a szakszerűtlenül beszerelt hangrendszer, a fényszórók, a belső világítás, vagy éppen a biztosítéktábla meghibásodása;
  • ugyanakkor arra is vigyázni kell, hogy száraz, magas füves területre ne parkoljunk a gépjárművel, a felforrósodott kipufogórendszer ugyanis könnyen tüzet okozhat.

Még a laikusoknak is ajánlott hetente átvizsgálni az általuk használt gépjárművet. Ugyanis, ha rendszeresen felnyitjuk a motorháztetőt és vetünk egy pillantást a motortérre, akkor időben észlelhetjük a különféle folyadékok szivárgását, vagy az elektromos vezetékek sérülését. Márpedig az állati lábnyomok gyanakvásra kell, hogy okot adjanak. A rágcsálók ugyanis melegedőhelyként is használják a motorteret és előszeretettel kárt tesznek a vezetékekben. Viszont ezek az állatok olykor éléskamrának is tekintik a zárt helyeket, különböző csonthéjas gyümölcsöket, magvakat, akár faágakat hordanak be az autó motorterébe, ami rendkívül tűzveszélyes lehet.  

Ugyanakkor vezetés közben is érdemes odafigyelni az autó hangjára, a kipufogócsövön távozó füstre és egyéb rendellenességekre.

Ha az autó meggyullad…

… szinte pillanatok alatt elboríthatják a lángok. A tűz továbbterjedését csak a kezdeti állapotban próbáljuk meg megfékezni. Akár két perc alatt is elboríthatják a lángok a járművet, ezért nagyon fontos a gyors helyzetfelismerés, az azonnali segítségkérés vagy éppen az azonnali segítségnyújtás.

Ne veszélyeztessük saját testi épségünket! 

A motortérben keletkező tűz esetén csak akkor nyissuk fel a motorháztetőt, ha a kezünkben van egy kibiztosított tűzoltó készülék, de ebben az esetben is csak résnyire, hogy az oltóanyagot bejuttassuk.

Ha ilyenkor hirtelen felnyitjuk a motorháztetőt, a kezdődő tűz levegőt kap és fellobbanó lángok súlyos égési sérüléseket okozhatnak. 

Ha nem látunk esélyt a tűz eloltására, akkor biztonságos távolságra húzódjunk az égő járműtől. 

Nagy segítség a kézi tűzoltó készülék!

A személygépjárművekben nem kötelező elhelyezni – sem porral, sem habbal oltó – tűzoltó készüléket, de mindenféleképpen ajánlott annak a beszerzése. A készülék stabil rögzítésére különösen ügyelni kell. Az oltás azonnali megkezdése révén a károk jelentősen csökkenthetők és nagyobb az esélye annak, hogy a riasztott tűzoltóegységek meg tudják menteni a gépkocsit a lángok pusztításától. Emellett más, bajba jutott autóstársunknak is segítséget tudunk nyújtani, ha van nálunk tűzoltó készülék. 

Baj esetén azonnal hívjuk a 112-es segélyhívót és mondjuk el a legfontosabb információkat!

Videó: Archív felvétel (Siófok HTP)

Fotó: Illusztráció