HírekSzines

Nemzeti Tehetség Program – Szakmai kirándulás az élményalapú oktatás részeként

Az „Innovatív tanulási környezet kialakítása és komplex tehetségsegítő programok megvalósítása” (NTP-INNOV-21) c. pályázati program részeként egy egész tanéven átívelő komplex, több tudományterületet összekapcsoló projektet indítottunk iskolánkban, mely 15 fő, 9-10. évfolyamos tanuló részvételével zajlik.

A tanulók mentoraik kíséretével egy érdekes, a média ismeretekhez és a természettudományokhoz kapcsolódó kiránduláson vettek részt.

Első állomásuk Etyeken a Korda Filmpark volt, ahol egy Filmgyártás Élménytúrán ismerkedhettek meg a filmgyártás rejtelmeivel, kulisszatitkaival. A Korda Filmpark Látogatóközpontja bennfentes ismereteket nyújt arról, hogyan készül el egy nemzetközi filmes szuperprodukció, miközben játékos élményt nyújt azért, hogy a látogató betekinthessen a nemzetközi filmipar rejtelmeibe.

A 2,5 órás vezetett élménytúra során részesei lehettek a nemzetközi és magyar filmgyártás modern gyakorlatának, interaktív installációkon keresztül megismerhették a filmkészítés legfontosabb állomásait, valamint sétálhattak, fotózhattak az életnagyságú középkori díszletvárosban. Az érdekes program után a Móron elfogyasztott ebédet követően Zircre utazott a csapat.

A Bakonyi Természettudományi Múzeumban a tárlatvezetőnk személyesen az intézmény vezetője volt. Érdekesség, hogy hazánk első vidéki természetrajzi szakmúzeuma.

A múzeum kiállításai:

– A Bakony természeti képe kiállítás

– Jégkorszaki óriások a Bakony-hegységben melynek főszereplői a 2006-ban feltárt csajági gyapjas mamutok csontvázai
– A Kárpát-medence ásványai

– Dr. Bativai-Schüle Imre János trófeakiállítás

Időszaki kiállítások

– Cholnoky Jenő és a Balaton

– “Könnyű szárnyakon – Dr. Kartal Béla lepkegyűjteménye a természetvédelem tükrében”

– Szuperhősök a természet szolgálatában

– A nappali lepkék színpompás világa

– Kárpátok bércein időszaki kiállítás

– Víz a természetben

„Amikor az erdőn jársz, és rábukkansz valahol egy forrásra, ülj le melléje csöndesen és figyelj.”

A Ciszterci Apátság Arborétumát is vezetővel tekintették meg.

Az apátság műemléki környezetében angolkert stílusban létesült park hazánk legmagasabb fekvésű fás gyűjteménye, 400 méter tengerszint feletti magasságban. 1951 óta országos jelentőségű védett természeti terület.

A 18 hektáron fekvő „fás-kert” – melyet angolkertnek is neveznek – alapítása a 18. század második felére tehető. Közel hatszáz fa- és cserjefaj szín- és formagazdagságát élvezhették az idelátogató tanulók látogató.

Az arborétumot a Cuha-patak szeli át, a bejáratnál egy kis tavat táplálva. Az itt úszkáló vadkacsákon kívül még sokféle madár röptét és hangját figyelhettük meg az ösvényeken sétálva.

A Veszprémben elfogyasztott gyors vacsora után sok-sok élménnyel a tarsolyban indulhatott a csoport hazafelé a Balaton-felvidék látványos tájain keresztül. Pihenésképpen a badacsonyi kikötőben mókáztak egy kicsit, majd vidáman vették az irányt Marcali felé.

A fényképeket a tanulók készítették a projekt részeként.