HírekKultúra

Lőrincz Sándor: A kegyelem erőterében Könyvbemutató az X-házban

2022. június 7-én, kedden 18 órakor Lőrincz Sándor író, újságíró: A kegyelem erőterében című legújabb kötetének bemutatójára került sor az X-ház (Dózsa u. 3.) nagytermében.

A szerző vendégei: dr. Rumszauer Miklós püspöki helynök, a kaposvári Szent Margit-Szent József-templom plébánosa és Kiss Iván c. prépost, marcali plébános voltak. Az est házigazdája: Kiss Kálmán, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Marcali Csoportjának elnöke volt, aki egyben a kerekasztal beszélgetést is vezette.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Huszti Gábor, a Somogy Megyei közgyűlés alelnöke és felesége; Molnár Ágnes Anna, önkormányzati képviselő; valamint Szaka Zsolt, a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület elnöke.

Lőrincz Sándor bemutatkozásában elárulta, hogyan lett pedagógusból, illetve népművelőből a Somogyi Hírlap újságírója, továbbá milyen szerepe volt – Balás Béla püspök felkérésére – az újonnan megalakult Kaposvári Egyházmegyében a vallási média megindulásában. A szerzőt a hallgatóság a már említett Somogyi Hírlap, valamint – többek között – az Új Ember, a Mértékadó, a Jel, a Búvópatak, a Somogy, vagy az egyházmegyei Spiritusz folyóiratokból ismerheti. 1994 óta számos kötete látott napvilágot. Ez a legújabb könyve immár a 29-dik a sorban. 2013-tól amúgy a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Somogy Megyei Kirendeltsége társadalmi kapcsolatokért felelős referenseként dolgozik.

„A kegyelem erőterében” című kiadványban Lőrincz Sándor azt vallja: „Több évtizede foglalkoztat, hogy miként gazdagít(hat)ja a hit, a rendszeres vallásgyakorlás az ember életét, személyiségét, hazafiságát, s milyen szellemi-lelki többletet jelent(het) az adott személynek, illetve annak a közegnek, amelyben él, alkot szeret.” A könyvben Magyarország számos ismert és kevésbé ismert alakjával készített interjúk olvashatók, köztük somogyi, továbbá erdélyi és a délvidéki személyek is megtalálhatók. A kérdezettek között a történelmi egyházak képviselői mellett a világi szféra, az irodalmi és zenei élet, az oktatás, a néprajz, a képzőművészet, a színészvilág kiemelkedő személyiségei is megjelennek. Rajtuk kívül még néhány politikus is szóra bírt. Az interjú alanyok között – a teljesség igénye nélkül: Varga László, Balás Béla, dr. Beer Miklós katolikus püspökök, Szemerei János evangélikus püspök, továbbá Jókai Anna, Lackfi János, Kassai Lajos, dr. Giber Vilmos, Eperjes Károly, Hunyadkürty György, Varga Zsuzsa, Vidnyánszky Attila, Sára Sándor, Maczkó Mária, valamint dr. Mátrai Márta, Szászfalvi László vagy dr. Andrásfalvi Bertalan is őszintén vallanak az Isten melletti elköteleződésükről, hitükről, meggyőződésükről. Természetesen a marcali könyvbemutató mostani vendégei is a nyilatkozók közé tartoznak, hiszen dr. Rumszauer Miklós: „A migránskérdés nem politikai, hanem nemzeti ügy”, míg Kiss Iván pedig: „A közös ima és a böjt ereje” témakörről fejtette ki gondolatait.

A hallgatóság megtudhatta azt is, hogy mi a magyarázata a kegyelem kifejezésnek az újságíró szemszögéből, és mi például az egyház képviselői részéről teológiai értelemben. A könyv megjelenése és a kegyelem kérdésköre napjainkban azért is különösen időszerű, mivel a világot – évek óta – a migráns-válság, különböző járványok sújtják egyszerre, ráadásul még orosz-ukrán háború is zajlik Magyarország szomszédságában.

Ezen kívül szó volt még a sajtó és a média véleményformáló szerepéről is, a keresztény újságírás helyzetéről, jelentőségéről, mivel mindhárom vendég éppen az egyházi médiában nagy szakmai tapasztalatokkal rendelkezik a Kaposvári Püspökség területén. Végül megemlítésre került még az is, hogy miként lehetne még jobban megismertetni, bemutatni a külvilággal a keresztény értékeket. Lőrincz Sándor „A kegyelem erőterében” című kötete pont ezeket a célokat szolgálja, éppen ezért is ajánlják a megjelent lelkipásztorok mindenki figyelmébe.

A könyvbemutató kötetlen beszélgetéssel és dedikálással zárult. A program a Marcali Római Katolikus Plébánia és a KÉSZ Marcali Csoportja közös szervezésében valósult meg.

Írta és fotók: KÉSZ Marcali Csoport