HírekKék-hírek

Huszonkilenc segélykérő hívás érkezett a hétvégén

Huszonkilenc segélykérő hívás érkezett a hétvégén a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási központjába. Négy alkalommal tűzesethez, huszonegy alkalommal műszaki mentéshez vonultak a tűzoltók, négy esetben pedig tévesen riasztották az egységeket.

Péntek hajnalban egy útra dőlt fa akadályozta a közúti közlekedést Mesztegnyőnél, amit a marcali hivatásos tűzoltók rövid idő alatt eltávolítottak. A motorfűrészekre azonban még kilenc alkalommal volt szükség a hétvége folyamán, főként útra és kerítésre zuhant faágak, továbbá teljes útzárat képező kidőlt fák eltávolításához.

Négy állatmentés miatt is riasztották a megye tűzoltóit az elmúlt napokban. Gadányban egy kiszáradt kútba esett egy macska, amit a marcali hivatásos tűzoltók hoztak fel a mélyből sértetlenül. Mesztegnyőn ledőlt a gólyafészek a villanyoszlop tetejéről és fennakadt a magasfeszültségű vezetékeken. A fészekben négy fióka nevelkedett, közülük kettő a földre zuhant, az egyik sértetlenül sétálgatott az árokparton, a másiknak azonban megsérült a lába. A helyiek azonnal értesítették a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának Somogy-Tolnai Tájegység vezetőjét. Az áramszolgáltató munkatársai áramtalanították az érintett szakaszt, így a marcali hivatásos tűzoltók a szakemberrel együtt le tudták menteni a sérült fészekből a másik két fiókát. A madarakat ezt követően egy menhelyre vitték, ahol a kirepülésig gondoskodnak róluk. 

A tűzoltók végül eltávolították a vezetékekről a fészek maradványait. Siófokon és Kaposváron pedig egy-egy bajba jutott macska miatt kérték a tűzoltók segítségét.

A hétvége folyamán öt közúti balesetet követően kérték a tűzoltók segítségét. Siófoknál motorkerékpár és személyautó karambolozott pénteken. A város hivatásos tűzoltói vonultak a baleset helyszínére, ahol a motor alkatrészei beborították az úttestet, ezért az érintett szakaszt teljes szélességében lezárták. A tűzoltók áramtalanították a sérült járművet és segítettek a mentőknek a motoros ellátásában, aki az ütközés következtében súlyosan megsérült.

Péntek éjszaka villanyoszlopnak hajtott egy személyautó Kutas belterületén. Az ütközés következtében a beton oszlop félbetört, a jármű pedig az árokba csapódott. A gépkocsi vezetője a tűzoltók kiérkezése előtt kiszállt az autóból. A nagyatádi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet.

Szombat délután két autó ütközött össze a Marcalit elkerülő úton. Az eset során egy utas megsérült, őt a mentők kivizsgálásra kórházba szállították. A műszaki mentést a város hivatásos tűzoltói végezték.

Frontálisan összeütközött vasárnap délután két személyautó Ságváron, a Fő utcán. A műszaki mentést a siófoki hivatásos tűzoltók végezték, áramtalanították a két gépkocsit és megszüntették a forgalmi akadályt. A két autóban összesen nyolcan utaztak, közülük ketten megsérültek, őket a mentők kórházba szállították.

Fotó: Marcali HTP, Nagyatád HTP, Siófok HTP