A hőség miatt nem lesz kamionstop

A nehéz tehergépjárművek hétvégi forgalomkorlátozása a július-augusztusi rend szerint már szombaton 15 órától életbe lépett volna de a harmadfokú hőségriasztás miatt a hétvége első napjára felfüggesztik a nehéz teherautók forgalomkorlátozását, vasárnapra pedig feltételesen léphet életbe a kamionstop feloldása, ha az országos tisztifőorvos a hőségriasztás meghosszabbításáról döntene – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) szerdán az MTI-vel.

A nehéz teherjárművek a hőségriasztás miatt szombaton egész nap szabadon közlekedhetnek a belföldi utakon. A tisztifőorvosi intézkedés meghosszabbítása esetén a kamionstop feloldása automatikusan kiterjed vasárnapra is.

A nagy melegben való kényszerű hétvégi várakozás se kamionosnak, sem árunak nem tesz jót.

A felforrósodott vezetőfülkében a várakozás árthat a sofőrök egészségének, a tovább indulás után jelentősen leronthatná koncentrációs képességüket. A korlátozás felfüggesztését a szállított áruk minőségének megőrzése, a termékek mielőbbi célba juttatása is indokolja. A lépésnek köszönhetően akár a kevésbé forgalmas szombat esti, éjszakai órákban is hazatérhetnek a magyar járművezetők, áthaladhat az országon a tranzitforgalom – olvasható a TIM közleményében.