HírekKék-hírek

Időben készüljünk fel a fűtési időszakra!

Hamarosan vége a nyárnak. Ugyan jelenleg a lakások hűtése és nem a fűtése, ami foglalkoztatja a somogyiakat, mégis ajánlott már most felkészülni a fűtési szezonra. Ne hagyja az utolsó pillanatra a kémények felülvizsgálatát!

Sok kellemetlenségtől óvhatja meg magát az az ingatlantulajdonos, aki kitisztított füstelvezetővel várja a fűtési időszakot.

A kéményben lerakódott korom, kátrány, sőt a kéményen található repedések veszélyes helyzeteket okozhatnak. Ha ezekhez még gyúlékony anyag közelsége is társul, könnyen bekövetkezhet a baj. Ám ezekre a problémákra mind fényt deríthet a kéményseprő.

A családi házban élő magánszemélyekhez nem automatikusan érkezik a kéményseprő, egyénileg kezdeményezhetik a lakók az időpont-egyeztetést a szakemberekkel. Ez néhány nap átfutási időt igényel, emiatt érdemes időben jelezni, ki és mikorra kéri az ellenőrzést és tisztítást. Magánszemélyeknek az időpontfoglalás, a kémény ellenőrzése és ha szükséges, a tisztítás is ingyenes. A társasházakban élőknek nem kell időpontot foglalniuk, oda automatikusan érkeznek a kéményseprők.

Az alábbi weboldalon az időpontfoglalás ikonra kattintva lehet időpontot foglalni. Telefonon, a 1818-as számon a 9-es, majd 1-es menüpont kiválasztásával egyeztethet időpontot.

Minden hatodik lakástűz a kéményben keletkezik, az idei év első hónapjaiban Somogyban csaknem 58 kéménytűzhöz riasztották a tűzoltókat. Azért, hogy a kéménytüzeket és a szén-monoxid-mérgezés veszélyét elkerüljük, célszerű már most tenni otthonunk biztonságáért. Ha gázzal fűtünk, akkor a kéményt kétévente, ha szilárd tüzelőanyaggal, akkor pedig évente érdemes szakemberrel megnézetni. Éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével!

Fotó: Fotó és Videó: BM OKF GEK