HírekKék-hírek

Kilenc hónap alatt csaknem kétszáz lakástűz

Idén szeptember végéig 189 lakás gyulladt ki Somogy megyében. A lakástüzek következtében 12 ember sérült meg, két emberen pedig már nem lehetett segíteni.

60 alkalommal a kéményben keletkezett a tűz, de gyakori volt, hogy a konyhában, a hálóban, tárolóban, vagy a nappaliban csaptak fel a lángok. A legtöbb lakástűz elektromos problémára, nyílt láng használatára, a fűtés hibáira, főzésre, vagy dohányzásra vezethető vissza. 18 épület oltásakor gázpalackok jelenléte nehezítette a beavatkozást.

A legbiztonságosabb, ha úgy vágunk neki a fűtési szezonnak, hogy előtte egy szakember ellenőrizte a fűtőeszközünket, és egy kéményseprő megvizsgálta a kéményünket. Magánszemélyek számára ingyenes a kéményseprés, viszont a családi házakhoz előzetes időpont-egyeztetést követően megy ki a kéményseprő. Ezt a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ oldalon, vagy a 1818-as hívószámon a 9-es és 1-es menüpontot kiválasztva lehet megtenni.

Hibás vagy szabálytalan kémény működtetése esetén kéménytűz és szén-monoxid-mérgezés következhet be. Szeptember végéig 22 szén-monoxiddal összefüggő eset miatt riasztották a somogyi tűzoltóegységeket és két ember szenvedett szén-monoxid-mérgezést.

szén-monoxid mérgezés tüneteit az állampolgárok gyakran összetévesztik az influenzával, hisz kezdetben szédülés, fejfájás, hányinger jelentkezhet, ám az oxigénhiány eszméletvesztéshez vezethet és agykárosodást is okozhat. Ezért ha hirtelen romlik a közérzete és a közelben fűtőberendezés található – gyanakodjon! Különösen, ha a tünetek egyszerre több emberen jelentkeznek, és még a háziállat is furcsa mód zaklatottá válik! 

A szén-monoxid megjelenése nem kifejezetten a fűtési időszakhoz köthető, de leginkább ilyenkor ijednek meg az emberek, hogy mit tehetnek ellene. Először is azt tanácsoljuk, hogy ne kössenek kompromisszumot – vegyenek érzékelőt!

Az alábbi linken elérhető a megbízható és a megbízhatatlan készülékek listája:  

 https://katasztrofavedelem.hu/33883/szen-monoxid-erzekelok

 A megvásárolt készüléket pedig mindig a használati utasításnak megfelelően helyezzék el.