HírekKék-hírek

A 2022-es nyári szezon számokban 

2022-ben 64 strandon teljesítettünk szolgálatot, 51 balatoni, 10 vidéki és 3 budapesti helyszínen.  

Egy átlagos nyári napon 120 kollégánk dolgozott napi 10-12 órában.  

Összeségében 435 munkatársunk vett részt az idei szezon strandi és mélyvízi mentési feladatainak ellátásban.  

8 vízimentő tanfolyamot tartottunk, ezeknek köszönhetően 77 új vízimentő lépett szolgálatba ezen a nyáron, akik közül többen az úszómesteri és a vízicsúszdakezelői képesítést is megszerezték.  

Az általunk biztosított strandokon 3531 esetben láttunk el embereket. Harmincnégyüket vízből mentettünk ki, 43 sérült személy pedig a strandon történt ellátás után további, kórházi kezelést igényelt. Szárazföldi mentőegységeink – a mentőtiszti autónk és az esetkocsink-, 71 alkalommal láttak el esetfeladatot.   

Mentőhajóinkat 180 alkalommal riasztották, melyek legénysége hetvenötször bajbajutott személyhez vonult, ezen belül 61 esetfeladatot látott el.  

74 vízi vagy vízparti rendezvényt biztosítottunk – többek között a Balaton-átúszást, a Balaton Soundot, a Vizes világbajnokságot és a Kékszalagot.  

48 alkalommal vonultunk eszközmentéshez – amikor bajba jutott hajót, vitorlást kellett kiemelnünk vagy a partra vontatnunk.   

Vizek veszélyei címmel balesetmegelőző kisfilmsorozatot gyártottunk, melyet a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., valamint a Balaton Fejlesztési Tanács pályázatain elnyert támogatás felhasználásával tudtunk elkészíteni. A filmsorozatot közösségi média felületeinken, illetve médiapartnereink bevonásával országos szinten tudtuk terjeszteni.   

Prevenciós programunk keretében két újabb balatoni strandon helyeztünk ki Mentőöv táblákat. Jövő nyáron pedig már 7 strandon várja mentőmellényállvány a gyerekeket: Balatonalmádiban, Balatonkenesén, Alsóörsön, Keszthelyen, Gyenesdiáson és Balatonlellén – itt 2 helyszínen is.  

A célunk még mindig az, hogy a Balaton legyen Európa legbiztonságosabb tava.