HírekKultúra

Künzelsauban a Marcali Múzeum kiállítása

2022. november 4-én nyílt meg német testvérvárosunk múzeumában az az időszaki kiállítás, amelyen a Marcali Múzeum munkatársi közössége dolgozott. Vidák Tünde etnográfus-igazgató kurátori munkájának köszönhetően a német közönség is betekintést nyerhet a somogyi bábtáncoltató betlehemezés és a téli ünnepkörhöz fűződő népszokások, hagyományok világába.

A tárlatban német nyelvű feliratokkal eredeti műtárgyak, műtárgymásolatok, archív fotók és filmek reprezentálják az adventhez kapcsolódó magyar tradíciókat, és mindezek mellett Vidák Tünde néprajzkutató igényes kivitelű kiadványa is segíti a téli ünnepkör magyar népszokásainak megismerését.

A kiállítást Vidák Tünde múzeumigazgató, Babina Csabáné gyűjtemény- és raktárkezelő, Dávid Tamás múzeumi önkéntes építette fel. Köszönjük Zajcsukné Páhi Katalin nyelvtanár fordítói és szervezői munkáját! A tárlat létrejöttét segítették a Marcali Múzeum munkatársai: Androsics Erik, Balázsi Nóra, Huszár Mihály, valamint Czakó Ferenc restaurátor és Babina Csaba önkéntes.  A kiállítást a P-K Eurotrans KFT szállította a helyszínre.A grafikai tervezés Matucza Ferencnek, a nyomdai munkák az Endrődi Bt-nek köszönhetőek.

A tárlat 2023. január végéig lesz látogatható Künzelsauban.

írta:Samuné Bogyó Hajnalka

fotók: Vidák Tünde, Dávid Tamás