HírekKék-hírek

Lépjünk fel együtt a csendes gyilkos ellen!

A Somogy Megyei Tűzmegelőzési Bizottság egyik legfontosabb feladatának tekinti a köznyelvben csak „csendes gyilkosként” emlegetett szén-monoxiddal és az általa okozott mérgezéssel kapcsolatos ismeretek bővítését. Ezért egy tájékoztató sorozatot indít, amellyel segítő jobbot nyújt a somogyiaknak abban, milyen óvintézkedések megtételére van szükség ahhoz, hogy kivédjék a színtelen, szagtalan, mérgező gáz okozta tragédiát.

Nem lehet elégszer hangoztatni, hogy a szén-monoxid-mérgezés tünetei könnyen összetéveszthetők az influenzáéval, hisz kezdetben szédülés, fejfájás, hányinger jelentkezhet, ám az oxigénhiány eszméletvesztéshez vezethet és agykárosodást is okozhat. Ezért ha hirtelen romlik a közérzete és a közelben nyílt égésterű fűtőberendezés található – gyanakodjon! Különösen akkor, ha a tünetek egyszerre több emberen jelentkeznek, és még a háziállatuk is furcsa mód zaklatottá válik.

2021-ben ötvennégy alkalommal riasztották a somogyi tűzoltókat szén-monoxiddal kapcsolatos esetek miatt, idén ez a szám már elérte a harmincat.

A szén-monoxid az emberi érzékszervek számára „láthatatlan”, egy színtelen, szagtalan, íztelen, a levegőnél egy kicsivel könnyebb, mérgező gáz, amely tökéletlen égés során jön létre. Belélegezve gátolja a vér oxigénszállító képességét, mivel erősen kapcsolódik az oxigént szállító hemoglobinhoz. Magas szén-monoxid-koncentráció esetén ájulás, és néhány percen belül halál is beállhat.

Mivel ez a gáz kis koncentrációban is rendkívül mérgező, egy speciális mértékegységben, ppm-ben (parts per million, milliomod részben) mérik a jelenlétét. Egy ppm-nyi gáz jelenléte annyit jelent, hogy egy köbméter levegőben egy köbcentiméter van belőle. Tekintsük át a csendes gyilkos különböző koncentrációinak az emberi szervezetre gyakorolt hatását:

200 ppm koncentrációjú szén-monoxid enyhe fejfájást, fáradtságot, szédülést, és két-három órán belül hányingert okoz.

400 ppm töménységű szén-monoxid erős fejfájást okoz egy-két órán belül, három óra elteltével pedig életveszélyessé is válhat.

800 ppm koncentráció ebből a gázból hányingert, émelygést, két órán belül eszméletvesztést, három órán belül pedig halált okoz.

1600 ppm erős fejfájást, szédülést és hányingert okoz húsz percen belül, a halál egy órán belül beáll.

3200 ppm jelenléte már öt-tíz percen belül erős fejfájást, hányingert és émelygést okoz, tizenöt-húsz percen belül pedig halált.

6400 ppm koncentrációban már egy-két percen belül tapasztalhatóak a fenti tünetek, a halál beállta tíz-tizenöt percen belül bekövetkezhet.

12800 ppm koncentráció néhány percen belül halált okoz.

A szén-monoxid-érzékelő már számos életet megmentett. Önnek már van?

Szén-monoxid-érzékelők pozitív és negatív listája

Fotó: Szőke Péter – BM OKF