HírekKék-hírek

Közlekedésrendészeti akció Kaposváron

45 szabálysértővel szemben léptek fel a somogyi rendőrök.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti szakemberei 2022. november 16-án Kaposvár és vonzáskörzetének forgalmát ellenőrizték, valamint finn módszerrel is szondáztattak.

Az elsőként Finnországban alkalmazott intézkedés lényege, hogy a megfelelően előkészített, kijelölt leállítási helyen az összes arra közlekedő járművezetőt alkoholszondás vizsgálatnak vetik alá. Amennyiben a jármű vezetője nem ittas, úgy azonnal tovább haladhat, míg pozitív eredmény esetén az érintetteket félreállítják, velük szemben eljárás indul. Az akció ideje alatt a járőrök 328 gépjárművezetőt ellenőriztek, amelynek során egyetlen sofőrnél sem merült fel az ittasság gyanúja.

A rendőröknek összesen 45 eseteben kellett intézkedniük, a legtöbbször a kézben tartott mobiltelefon használata, műszaki hiányosságok, az elsőbbségadási szabályok megsértése, sebességtúllépés, valamint a biztonsági öv használatának elmulasztása miatt. Az ellenőrzést hat civil gépkocsi, és négy járőrautó segítette.

Az akció során a baleset-megelőzési szakemberek a „Látni és látszani 2022” kampány keretében láthatóságot elősegítő közbiztonsági kiegészítőket, fényvisszaverő mellényeket és esernyőket adtak ajándékba az érdeklődőknek. A szakemberek felhívták a figyelmet a biztonságos közlekedés és a szabálykövető magatartás fontosságára, valamint hangsúlyozták, hogy a balesetek megelőzése érdekében fontos a láthatóság és az észlelhetőség fokozása.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság megyeszerte tervez további, ehhez hasonló jellegű forgalom-ellenőrzéseket. Kérjük a közlekedésben résztvevőket, hogy mindig tartsák be a közúti szabályokat! Ne sodorják veszélybe magukat és a többi közlekedőt azzal, hogy a szabályokat áthágva, azokat megkerülve vezetnek!

…hogy mindenki hazaérjen!