HírekSzines

Gyalogtúra a Tihanyi-félszigeten – Rendhagyó tanulmányi kiránduláson vettek részt a tizedikesek

Iskolánk 10. A osztálya -Értékmentők csapatnévvel – az idei évben is jelentkezett a Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. „Balatonról, jövőről 2022/23” klíma- és környezetvédelmi versenyére, ezúttal „Greenwashing” témakörben.

A szervezők jóvoltából különjárat vitte az osztályt Tihanyba, felejthetetlen élményt szerezve a késő őszi ködös, reggeli Balaton és Balaton-felvidék látványával.

Czibula György túravezető és Magyarfalvi Attila fogadták az osztályt a közel 10 km-es, egyszerű és kevés szintkülönbséggel rendelkezőtúra kezdetén, amely egész Magyarországon egyedülálló tájat mutat be.

A túra célja a klímaváltozás balatoni tájra gyakorolt hatásainak, az ember tájjal való együttélésének, kapcsolatának bemutatása:

– A tájak az emberi környezet természetes összetevői.

– A tájak kifejezik közös kulturális és természeti örökségünk sokféleségét, és identitásuk alapját képezik.

– A táj, mint a fejlesztések megvalósításának területi dimenziója. Európai Táj Egyezmény.

– A táj egykor és ma. A táj változásai természetes körülmények között,illetve az ember és a klímaváltozás által.

– Tájvédelem.

Kíváncsian várta a csapat, hogy a túra hogyan kapcsolódhat a „Greenwashing” jelenséghez.

Már a parkolóban, majd a túra elején is szembesültek a résztvevők azzal, hogy a „zöldre festés” szinte mindenhol tetten érhető.Például a manapság egyre divatosabb környezetbarát autók töltéséhez vajon tényleg annyira „zöld módon” lehet-e előállítani az energiát?

A résztvevők a Lóczy Lajos-tanösvényen és kitűnően jelzett útvonalak mentén sorra vehették a legjellegzetesebb geológiai alakzatokat.

A szép számmal található gejzírkúpok valójában utóvulkáni formák, kova- és mészkőtartalmú forróvizes iszap feltöréséből származó geológiai alakzatok.

A Belső-tó partján végigsétálva szürkemarhagulyával fényképezkedhettek, és megfigyelhették mindenhol, hogy mennyire törekszik az ember a természet és a táj harmóniájának a megőrzésére, vagy néhány esetben annak rombolására.

Egy finom ebéd és egy rövid pihenő után a csoport egy másik útvonalon indult a rév felé.

A pazar panorámát nyújtó Aranyházról felejthetetlen kilátásnyílt a Belső-tóra, az apátságra, a félsziget nyugati oldalán sorakozó hegyvonulatra, de néhol még a Balaton tükre is megcsillant. A Cser-hegy ösvényei után az Újlaki templomromtól megcsodálhatták a balatoni naplementét, majd rövid összegzés után megköszönték a minden részletre kiterjedő túravezetést.

Az osztályt Bodóné Bartik Mária tanárnő és Szaka Zsolt osztályfőnök kísérte a tartalmas, minden résztvevő számára sok új ismeretet nyújtó kirándulásra.

Következhet a versenyhez kapcsolódó feladatok megoldásának a folytatása, amelyekhez sok segítséget kapott a csapat a túrán.

Köszönjük a képeket és a beszámolót Györgyné Ősz Mariettának!