HírekKultúra

A betlehemi csillag üzenete megérkezett közénk! – KÖSZÖNJÜK!

December 9-én és 10-én a Művelődési Házban négy teltházas előadás valósult meg. Ez után a „száraz” mondat után arról szeretnék írni, hogyan sikerült ezt elérnünk.

A betlehemi csillag üzenete című karácsonyi kantáta a Kormorán együttes 1989-ben megjelent darabja. Színpadra állítása Marcaliban Stamler Edit karnagy számára régóta dédelgetett álom volt. A megvalósításra azzal nyílt esély, hogy Marcali Város Önkormányzatától javaslat érkezett a Baglas Néptánc Együttes és a Calypso Kórus közös műsorára. Az egyesületek vezetői egyeztettek, majd a kórusnak a Városi Civil Alaphoz benyújtott pályázatával ehhez a nagyszabású tervhez a forrást is elnyertük. Bár a nyári hónapokban a hőségtől szenvedtünk, megkezdtük a darab bemutatásának előkészületeit: kiosztottuk a szerepeket, és művészeti vezetőnk, Stamler Edit lekottázta a karácsonyi dalok kórus szólamait, mert az eredeti műhöz nem maradtak fenn sem a kották, sem a zenei alap.

Rozgonyi Péter hangmérnöknek köszönhetjük a kiváló zenei alapokat, amelyekre már a kórus és a szólisták is gyakorolni kezdtek a koraőszi időszaktól kezdődően.

Mindeközben Takács Gábor és Takács Gáborné a Baglas néptáncosainak tanította be a táncos koreográfiákat, amelyek a színpadi produkció szerves részeként kiemelkedően szépek voltak. A Marcali Mikszáth Kálmán Általános Iskola Cantiléna kórusa is megtanulta a gyerekhangokra álmodott dalokat, szerepeket Stamler Edit irányításával. Kórustársunkhoz, Sasfalvi Gáborhoz csatlakozott Török Ferenc, a Marcali Zeneiskola fúvós tanára, hogy közösen színesítsék furulyajátékukkal az előadást.

A közös munka novemberben indult, amikortól már a színpadonfolytak a próbák Bartokos Tamásnak, az Imre Sándor Szeretetszínház rendezőjének elképzelései szerint. Munkatársai: Bartokos Kata, Savanyó Regina és Kovács Dániel segítségével formálódott a színpadkép, a látvány. Ezúton is köszönjük, hogy irányításukkal megszülethetett, egységgé formálódott a közel hetven szereplőt megmozgató előadás.

A díszletek és látványelemek Király Csilla kreatív és gondos munkájának az eredményei, ahogyan a meghívók és a műsorfüzetek is.

Hálásak vagyunk Zsirai Tibornak a plakát, a meghívók, a műsorfüzet grafikai munkáiért, valamint a rengeteg fotóért, amelyek révén a próbák és az előadások pillanatait is megörökítette számunkra.

Köszönjük Szován Gábor hangtechnikusnak, hogy minden színpadi próbánkon és az előadások során is szakértelmével és alaposságával segített minket. A bemutatók alkalmával Rozgonyi Péter hangmérnök, valamint Kuti Zoltán és Kiss Kristóf dolgozott a megfelelő hangminőségért.

A színpadi próbákhoz és az előadásokhoz a helyszínt a Marcali Művelődési és Szabadidőközpont biztosította. Munkatársai segítettek bennünket a regisztrációban, a vendégek fogadásában.

Köszönjük a Berzsenyi Dániel Városi Könyvtár és a Marcali Múzeum támogatását!

Vágó Zoltánnak és a Tavi Tv munkatársainak a híradásokat köszönjük!

A szereplőkről is álljon itt néhány gondolat:

A sok-sok próba, az együtt töltött idő szívmelengető volt számunkra a Cantilénás gyerekekkel. Olyan lelkesedéssel és örömmel működtek együtt a felnőttekkel, hogy őszinte elismerést érdemelnek. Gyönyörűen énekeltek, és minden színpadon töltött percük fontos része volt az előadásnak. Feledhetetlen! Köszönjük a szülőknek, hogy mindig gondoskodtak arról, hogy gyermekeik közöttünk lehessenek!

A Baglas Néptánc Együttes táncosait többségében mi kóristák a függönyök mögül leshettük. Onnan viszont közelről is láttuk a dinamikus fiatalokat, a sok mosolyt. Köszönjük, hogy társaink voltak!

A Calypso Kórus számára is komoly munka volt ez a produkció. Úgy gondoljuk, minden szerep, minden szóló megtalálta a maga emberét, és teljessé tette az előadást. Csodás közösség!

Köszönjük a közönségnek, hogy velünk töltötték ezt az adventi hétvégét! Érezhető volt a színpadon is a felénk áradó szeretet!

Az előadásról a Tavi Tv készített felvételeket, amelyeket az ünnepváró időszakban tekinthetnek meg!

„Úgy jöjj karácsony, ahogy illő!

Fehér mezőkkel, hulló hóval.

S mi várunk csillogó fenyőkkel, almávalés arany dióval.”

A produkció megvalósítását a Miniszterelnökség, a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatta.

írta: Samuné Bogyó Hajnalka