HírekKözélet

Ünnepi szentmise, bábtáncoltató betlehemes játékádvent 3. vasárnapján, Vörsön

2022. december 11-én, ádvent 3. vasárnapján, 14 órakor kezdődött az ünnepi szentmise, melyet – a korábbi évek hagyományaihoz hasonlóan – Kiss Iván c. prépost, Marcali plébános celebrálta vörsiSzent Márton püspök templomban.

Az istentiszteleten Ungvárszki Imre balatonszentgyörgyi plébános és Németh Endre csákányi diakónus misézett együtt Iván atyával, aki szentbeszédében az ádventi harmadik ünnep jelentőségét hangsúlyozta. Mint kifejtette: Vörsre ilyenkor nemcsak az ünnepnapok alkalmával, hanem a hétköznapokon is sokan ellátogatnak, hogy megnézzék a csodálatosan szép betlehemet; aminek nem a nagysága a fontos, hanem maga a szépsége, maga a gondolata, hogy az ide érkezők elgondolkodjanak karácsony örömhírén. Arról az örömhírről, amit a keresztények például Vörsön, ennél a betlehemnél is megtapasztalhatnak. A gondviselő Szűz Anya ugyanis megtanít mindenkit örülni, ahogy ő örvendezett a Fia születésekor. Sőt már az angyalok énekében is megjelenika nagy öröm, hogy megszületett a Megváltó. A marcali prépost éppen ezért az öröm kiteljesedésért imádkozott a nagy számban megjelent hívekkel együtt.

Az ünnepi szentmisén közreműködött a balatonföldvári Szonoró kórus. Végül a vörsi férfiak hagyományos bábtáncoltató betlehemes játéka zárta a szépen sikerült délutánt. Az idén szintén, a szép napsütéses – bár szeles – idő következtében sokan eljöttek – köztük 3 polgármester – a környék közeli és távolabbi településeiről, így például Marcaliból is, hogy megtekintsék Magyarország legnagyobb beltéri betlehemét.

Az utolsó ádventi szentmisét, egy hét múlva Varga László kaposvári megyéspüspök fogja celebrálni Vörsön. A betlehem december 24-én még 10 és 12 óra között is látogatható lesz, akik az utolsó pillanatban szeretnék még felkeresni a Szenteste előtt.

Írta és fotók: Kiss Kálmán