HírekKultúra

80 perc alatt a Föld körül – a DDRF Symphonic Band évbúcsúztató koncertje

A világ messzi tájaira kalauzolja közönségét a DDRF Symphonic Band évbúcsúztató hangversenyén Marcaliban. December 30-án 18 órakor kezdődő koncertjüket az idei évben jóval nehezebben sikerült megszervezni, mint a válság előtt. 

A marcaliaknak és környékbelieknek nem kell bemutatni a DDRF Symphonic Bandet. Ezelőtt hét évvel kezdtek együtt dolgozni az amatőr és profi fúvószenészek egy nyári tábor keretében évente egy alkalommal – akkoriban csupán 35-en. A projekt hamar olyan sikeres és vonzó lett a zenészek számára, hogy 2022-re évi két tábort tartanak. Az idei nyári táborban két zenekar alakult – a felnőttek mellett a DDRF mini is újra összeállt –, így összesen 150-en próbáltak és koncerteztek a tábor végén.

Az alapítók – Tóth Ada Eszter, klarinéttanár és Tóth Bence, Svájcban élő karmester, egykori iskolatársak – a zenei táborok szervezésével értelmes és értékes programsorozatot hoztak létre. Amivel többek között azt is meg tudták mutatni, hogy a fúvószenekarok – a közhiedelemmel ellentétben – nem csak hangosan és harsányan képesek megszólalni, hanem sokszínűségükkel érdemesek arra, hogy helyet kapjanak hazánk kiemelt koncerttermeiben. Erre a fajta szemléletre egyébként már több hazai fúvószenekar is jó példával szolgál.

Macskafogó és Morricone

Az idei téli tábor szervezése az energiaválság miatt komoly akadályokba ütközött.

„Az utóbbi hetekben rengeteg, RENGETEG helyet megkerestünk a téli táborunk megszervezésével – írták október végi facebook-posztjukban. Mindenkit, ahol valaha voltunk, és olyanokat is, ahol még sosem. Koncerttermet, próbatermet, színházat, művházat, kollégiumot, városi sportcsarnokot… Az eredmény gyászos. Mindenhol mindent bezárnak télre. Egyetlen önkormányzati fenntartású intézményt sem találtunk, ahol tábort tudnánk szervezni. Egyelőre nem adtuk fel. Megyünk tovább és megpróbálunk igazodni a világ változásához.”

Szó szerint minden követ megmozgattak, hogy a hétéves történetet, ami olyan sokaknak olyan sokat jelent, ne kelljen teljesen feláldozniuk az energiaválság oltárán. Temérdek utánajárás és egyezkedés eredményeként mégis sikerült tábor- és koncerthelyet találni – igaz, a megszokottól eltérően, korlátozott létszámban tudták a téli eseményt megszervezni.

Évbúcsúztató koncertjük műsorán a világ különböző tájairól származó zenéket szólaltatnak meg. Japán népzene, Huckleberry Finn kalandjai, EnnioMorricone jól ismert dallamai és a Macskafogóból Lusta Dick szólója mind megelevenednek az év végi hangversenyen.

A koncertre a belépés díjtalan.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

  1. december 30. 18:00  Marcali Gyümölcsoltó Boldogasszony Plébániatemplom