HírekKözélet

Ez mind más lett éjféltől, a legfontosabb 2023-as változások

2023. január elsejétől már nem megyék, hanem vármegyék vannak Magyarországon. Azaz mi Somogy vármegyében élünk már. A közigazgatási egység élén a főispán áll. Somogyban e hivatalt Dr. Neszményi Zsolt tölti be. Ha felkeressük a https://www.kormanyhivatal.hu/hu/somogy az állami honlapot, amely ezeket a szervezetek sorolja fel, ott már az új kifejezésekkel fogunk találkozni. Jönnek a vármegyei hírlapok, indul a vármegyei labdarúgó-bajnokság, és az állami intézmények (rendőrség, ügyészség, katasztrófavédelem) megyei szervezetei is új nevet kapnak.

Drágultak az autópálya matricák is. A 2023. január 1-jétől érvényes országos éves autópálya-matricáért személygépkocsik esetében 49 190 forintot kell fizetni, mintegy 5 százalékkal többet az tavalyi 46 850 forintnál. A fentiek értelmében már vármegyei matricának nevezett úthasználati jogosultságért 5720 forintot kell fizetni. A 2022-ben vásárolt éves matricák 2023. január 31-ig még érvényesek maradnak.  A további részletes információ a  Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. oldalán érhető el.

A munkaadói és munkavállaló érdekképviseletek, valamint a kormány egyezségének értelmében a 2023. január 1-től, a kötelező legkisebb munkabér 16 százalékkal 232 ezer forintra a garantált bérminimum 14 százalékkal 296 400 forintra nőtt. A kormány döntése értelmében a nyugdíjak 15 százalékkal emelkedtek az év elejétől. Az átlagnyugdíjak esetében ez 27 ezer forintos emelést jelent, de sokaknak kell beérniük ennél kevesebbel.

Ami az adózást illeti. A változások értelmében a 25 év alatti fiatalok adómentessége évente maximum 900 ezer forintközteher befizetését engedi el egy-egy érintett fiatal esetében. Ezt az intézkedést egyébként bizonyos feltételekkel kiterjesztik a gyermeket vállaló 30 év alatti nőkre is.

Meghosszabbították az új építésű lakóépületek esetében érvényes, kedvezményes 5 százalékos adókulcs érvényességét 2024 végégig. Ösztönzik az úgynevezett e-nyugta rendszer kiterjesztését. Idén már az átalányadózás attól függetlenül választható, hogy mekkora volt az előző évi bevétel – viszont a tárgyévben tartani kell az előírt bevételi határt.

Iparűzési adó-kedvezményt kapnak a 25 millió forint éves árbevétel alatt teljesítő kisvállalkozások.

Az illetékbélyeg az emlékek sorába kerül. Ugyanis a szabályok szerint illetéket ebben a formában csak 2022 utolsó napjáig lehetett leróni.

Mivel a kormány feloldotta a még a járvány idején bevezetett helyi adó emelési moratóriumot, így ezek a közterhek most emelkedhetnek.

Nagy változást hozott az új év a horvátoknak, a magyarokat is érinti

Éjféltől hatályba léptek a 2022-ben véglegesített döntések: Horvátország belépett a schengeni övezetbe – így megszűnt a be- és kiléptetés a magyar-horvát határon –, valamint az ország bevezette az eurót, így a közös valutaövezet 20. tagja lett.

Otthon maradhat a jogsi és forgalmi

Ha az autó forgalmi engedélye és a jogosítvány érvényes és szerepel a magyar nyilvántartásokban, akkor a január 1-től életbe lépő jogszabálymódosítás végett többé nem szükséges, hogy azokat mindig maguknál tartsák az autósok. A rendőrség a helyszínen, elektronikusan is tudja ellenőrizni ezeket az igazolványokat.

De van egy helyzet, amikor mégis jó, ha nálunk vannak ezek ez okmányok, vagy legalább az azonosítószámaikat tudjuk.

kiemelt kép: 123RF.com