HírekSzines

Emlékvonattal ünnepelték a 130 éves vasútvonalat

1893. október 24-én adták át a forgalomnak a 37-es számú, Somogyszob-Balatonszentgyörgy vasútvonalat. A 130 éves fennállást idén is emlékvonattal ünnepelték, amely sorozatban már a hatodik volt.

2023. október 21-én, egy borongós szombat reggelen, lelkes vasútbarátok gyülekeztek a kaposvári vasútállomáson. Azért ültek fel a 7:55-kor induló, G36-os gyorsított személyvonat névre keresztelt különvonatra, hogy eljussanak Balatonszentgyörgyre, ahonnan aztán majd az a  Somogyszob-Balatonszentgyörgy vasútvonal bejárása következik, amelyen 2009. december 13. óta szünetel a menetrend szerinti személyszállítás.

Balatonszentgyörgy vasútállomás. 9:46-kor megérkezett Keszthely felől a BORONKA Expresszvonat. Fedélzetén vidám, lelkes vasútbarátok. A csatlakozó vonatokkal újabb utazásra elszánt arcok tűnnek fel, akik csatlakoztak a többiekhez. 10:10-kor elindult a nagy utazás, az emlékvonat Böhönye felé vette az irányt. A vonat útközben minden állomáson és megállóhelyen megállt, hosszú kürtszóval jelezte az érkezést és az indulást. Böhönyére 12:15-kor futott be az emlékvonat. A vonatról leszállókat a Böhönyei Dalkör vidám nótái fogadták, amelyet Zsoldos Márta Piroska, Böhönye Község Polgármesterének köszöntője követett, majd György-Dávid Valentin bejelentette, hogy a vasútvonal jövőjéről folytatott 2023. májusi kerekasztal-beszélgetés eredményre vezetett, 2024. tavaszán fellendül a vasútvonal teherforgalma, beindul a vasúti gabonaszállítás Mesztegnyőről.Amíg a különvonat mozdonya körbejárt, a Böhönyei Nyugdíjas Klub és a Csillagösvény Egyesület jóvoltából finom szendvicseket, sós és édes süteményeket fogyaszthattak a helyszínen lévők, a Böhönyei Borbarát Kör pedig ízletes borokkal kínálta a vonat utasait. A Verebély László Vasúttörténeti Egyesület kiállított az I. vágányon egy muzeális kézi hajtányt, amelyre fel lehetett ülni, a nagyatádi FLOW ART stúdió jóvoltából pedig a korábbi emlékvonatok fotóit ábrázoló ajándéktárgyakat lehetett vásárolni. 12:45-kor az emlékvonat visszaindult Balatonszentgyörgy felé, hosszú kürtszóval búcsúzva az állomástól és a helyiektől.

A következő hosszabb tartózkodás Mesztegnyőn volt, itt 40 percet töltött a vonat. Az utazóközönséget Kövesdiné Panyi Antónia, Mesztegnyő Község Alpolgármestere köszöntötte, aki beszédében visszarepített mindenkit a régi szép időkbe, amikor még jártak személyvonatok a vasútvonalon. A köszöntő után a Honi Hagyományőrző Egyesület vidám műsorát tekinthették meg, miközben a helyiek finom szendvicsekkel, borral és pálinkával kínáltak mindenkit. A finom falatok elfogyasztásával párhuzamosan az emlékvonat szerelvénye kitolatott a Kender Logistic Kft. iparvágányára, ahol a vasútfotósok kiváló fotókat készíthettek a szokatlan a jelenségről.

Mesztegnyő után Kéthelyen is lelkes fogadóbizottság várta az érkező vonatot. Az állomáson jó hangulatú zene szólt, miközben Molnár Balázs polgármester vezetésével a helyiek zsíros kenyérrel, borral és pálinkával kedveskedtek. A vonat utasai fájó szívvel búcsúztak a jó hangulatú programoktól, de a menetrend miatt muszáj volt továbbindulni, így aztán a BORONKA Expresszvonat 15:33-kor, késés nélkül érkezett vissza Balatonszentgyörgyre, ahonnan a szerelvény tovább közlekedett Keszthelyig.

A mozdonyos vonat után a helyi utasok a korábbi évekből megszokott Bzmot motorvonattal utazhattak haza, amely 16:10-kor indult Balatonszentgyörgyről Böhönyére S37-es személyvonat néven. Útközben minden állomáson és megállóhelyen megállt, a 4-5 perces tartózkodások lehetőséget biztosítottak a vasútfotósoknak további kiváló fotók elkészítésére. A vonat 17:55-kor érkezett Böhönyére, ahonnan 20 perc tartózkodás után indult vissza Balatonszentgyörgyre, ahova 19:45-kor érkezett meg. A szerelvény ezután a kaposvári utasokat G36-os gyorsított személyvonat néven vitte haza Kaposvárra, ahova 21:08-kor érkezett meg a különvonat.

A szervezők azt ígérik, hogy lesz folytatás!

Írta: György-Dávid Valentin

A fotókat Szőcsényi Gábor és Bocz Benedek készítette.