HírekKék-hírek

Drónnal és civil autókkal a szabályszegők ellen

Összehangolt akció és finn módszeres ellenőrzés Siófokon és vonzáskörzetében, húsz szabálysértővel szemben léptek fel a somogyi rendőrök.

A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti szakemberei 2023. január 17-én a szabályszegők hatékonyabb kiszűrése érdekében nem csak civil autókkal, hanem drónnal is ellenőrizték a közlekedésbiztonság tekintetében legkritikusabb pontokat, valamint finn módszerrel is szondáztattak. Az elsőként Finnországban alkalmazott intézkedés lényege, hogy a megfelelően előkészített, kijelölt leállítási helyen az összes arra közlekedő járművezetőt alkoholszondás vizsgálatnak vetik alá. Amennyiben a jármű vezetője nem ittas, úgy azonnal tovább haladhat, míg pozitív eredmény esetén az érintetteket félreállítják, velük szemben eljárás indul. Az akció ideje alatt a járőrök 241 gépjárművezetőt ellenőriztek, amelynek során egy sofőrnél merült fel az ittasság gyanúja.

A rendőröknek mindamellett – többek között – tilos jelzésen áthaladás, biztonsági öv hiánya, vezetés közben kézben tartott mobiltelefon használat, illetve záróvonal figyelmen kívül hagyása miatt összesen húsz esetben kellett intézkedniük. Az ellenőrzést két civil gépkocsi, három járőrautó és egy drón segítette.

A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság megyeszerte tervez további, ehhez hasonló jellegű forgalom-ellenőrzéseket. Kérjük a közlekedésben résztvevőket, hogy mindig tartsák be a közúti szabályokat! Ne sodorják veszélybe magukat és a többi közlekedőt azzal, hogy a szabályokat áthágva, azokat megkerülve vezetnek!

…hogy mindenki hazaérjen!