HírekKék-hírek

Drónnal és civil autókkal a szabályszegőkkel szemben Fonyódon is

Összehangolt akció és finn módszeres ellenőrzés a Fonyódi Rendőrkapitányság illetékességi területén, 42 szabálysértővel szemben léptek fel a somogyi rendőrök.

A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti szakemberei 2023. január 20-án Fonyód és vonzáskörzetének forgalmát ellenőrizték. A szabályszegők hatékonyabb kiszűrése érdekében az egyenruhások nem csak civil autókkal, hanem drónnal is figyelték a közlekedésbiztonság tekintetében legkritikusabb pontokat, valamint finn módszerrel is szondáztattak.

Az elsőként Finnországban alkalmazott intézkedés lényege, hogy a megfelelően előkészített, kijelölt leállítási helyen az összes arra közlekedő járművezetőt alkoholszondás vizsgálatnak vetik alá. Amennyiben a jármű vezetője nem ittas, úgy azonnal tovább haladhat, míg pozitív eredmény esetén az érintetteket félreállítják, velük szemben eljárás indul. Az akció ideje alatt a járőrök 372 gépjárművezetőt ellenőriztek, amelynek során egyetlenegy sofőrnél sem merült fel az ittasság gyanúja.

A rendőröknek összesen 42 eseteben kellett intézkedniük, legtöbbször a vezetés közben kézben tartott mobiltelefon használata, az elsőbbségadási szabályok megsértése, valamint az irányjelzés, és a biztonsági öv használatának elmulasztása miatt. Az ellenőrzést két civil gépkocsi, három járőrautó és egy drón segítette.

A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság megyeszerte tervez további, ehhez hasonló jellegű forgalom-ellenőrzéseket. Kérjük a közlekedésben résztvevőket, hogy mindig tartsák be a közúti szabályokat! Ne sodorják veszélybe magukat és a többi közlekedőt azzal, hogy a szabályokat áthágva, azokat megkerülve vezetnek!

…hogy mindenki hazaérjen!