HírekKék-hírek

Drónnal és civil autókkal a szabályszegők ellen – VIDEÓ

Összehangolt akció és finn módszeres ellenőrzés Kaposváron és vonzáskörzetében, harmincnyolc szabálysértővel szemben léptek fel a rendőrök.

A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti szakemberei 2023. február 24-én Kaposvár és vonzáskörzetének forgalmát ellenőrizték fokozottan. A szabályszegők hatékonyabb kiszűrése érdekében az egyenruhások nem csak civil autókkal, hanem drónnal is ellenőrizték a közlekedésbiztonság tekintetében legkritikusabb pontokat, valamint finn módszerrel is szondáztattak. Az elsőként Finnországban alkalmazott intézkedés lényege, hogy a megfelelően előkészített, kijelölt leállítási helyen az összes arra közlekedő járművezetőt alkoholszondás vizsgálatnak vetik alá. Amennyiben a jármű vezetője nem ittas, úgy azonnal tovább haladhat, míg pozitív eredmény esetén az érintetteket félreállítják, velük szemben eljárás indul. Az akció ideje alatt a járőrök 425 gépjárművezetőt ellenőriztek, amelynek során egy sofőrnél sem merült fel az ittasság gyanúja.

A rendőröknek mindamellett biztonsági öv hiánya, vezetés közben kézben tartott mobiltelefon használat, szabálytalan előzés, illetve záróvonal figyelmen kívül hagyása miatt összesen 38 esetben kellett intézkedniük. Az ellenőrzést két civil gépkocsi, három járőrautó és egy drón segítette.

A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság megyeszerte tervez további, ehhez hasonló jellegű forgalom-ellenőrzéseket. Kérjük a közlekedésben résztvevőket, hogy mindig tartsák be a közúti szabályokat! Ne sodorják veszélybe magukat és a többi közlekedőt azzal, hogy a szabályokat áthágva, azokat megkerülve vezetnek!

…hogy mindenki hazaérjen!