HírekKözélet

Tóth Ágoston Rafael ezredes élete és katonai pályája – Ünnepi megemlékezés az Iparosházban

2023. március 14-én, kedden 18.30 órakor ünnepi megemlékezés kezdődött az 1848-49 forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület székházában.

A szép számban megjelenteket Szaka Zsolt egyesületi elnök köszöntötte, majd ismertette a programot. A Himnusz elhangzása után Elek Bálint gimnáziumin tanuló elszavalta Petőfi Sándor: Nemzeti dal című versét. Majd Huszti Gábor, a Somogy Vármegyei Közgyűlés alelnöke tartott ünnepi beszédet a szabadságharcról és máig ható következményeiről. Ezután Tóth Mihály ny. őrnagy tartott vetített-képes előadást Tóth Ágoston Rafael ezredes élete és katonai pályája címmel.

A Szózat elhangzása után a résztvevők kivonultak az udvari emlékműhöz, ahol elhelyezték mécseseiket az 1848-49-es szabadságharc résztvevőire emlékezve. Majd a szervezők és a támogatók nevében Huszti Gábor alelnök;Pomozi Istvánné, a MASZÉP;Szaka Zsolt, a MKH Ipartestület;továbbá Kiss Kálmán, a KÉSZ Marcali Csoport elnökei koszorúztak.

A rendezvényt megtisztelték jelenlétükkel Miszi Zsuzsanna, és Molnár Ágnes Anna önkormányzati képviselők.

Az emlékünnepséget a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület, a Marcali Szépasszonyok és a Fiúk Hagyományőrző Egyesületet,valamint a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Marcali Csoportja közösen szervezte. Azünnepség a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület szervezésében, a Miniszterelnökség, a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.

Írta: Kiss Kálmán

Fotók: Elek Bálint, Kiss Kálmán