HírekKözélet

Ételszentelés 2023 Húsvétján a Marcali plébániatemplomban

2023. április 9-én, Húsvét vasárnapreggel 7 órakor kezdődött az ételszentelési szertartás a Marcali Gyümölcsoltó Boldogasszony Plébániatemplomban.

Ez a szokás a bibliai időkre vezethető vissza, amikor a zsidók az ünnepnek megfelelő ételeket, meghatározott sorrendben fogyasztották. Ez a tradíció azonban napjainkra már átalakult a magyaros ételek íz-világnak megfelelően.A húsvéti ételek megáldása régebben főleg vidéken volt szokásban, ahol a hívek szépen feldíszített kosaraikban minden esztendőben elvitték a húsvéti reggelihez elkészített sonkát, tojást, tormát, kalácsot, és a bort is a templomba. Azonban ma már a városokban is visszatért ez a szép hagyomány, így évről-évre mindig sokan hozzák el húsvéti ételeiket megszenteltetni a plébániájukra.

Marcaliban a régi hagyományokfolyományaként dr. Fábry Kornél atyaaz Országos Lelkipásztori Intézet (OLI) igazgatójaelőször megáldotta, majd pedig szenteltvízzel és a tömjén-füstölővel szentelte meg az ízlésesen összeállított kosarakban hozott különféle ételeket: elsősorban a sonkát, a tojást, a kalácsot, a tormát és a bort. Ezeken kívül sokan még édességeket: például csokoládét és süteményeket, vagy gyümölcsöt is hoztak a kosaraikban.

Írta és fotók: Kiss Kálmán