HírekKultúra

Krisztus, a tudomány megváltója – Dr. Csókay András idegsebész előadása Marcaliban

2023. május 10-én, szerdán 17.30-tól Dr. Csókay András idegsebész „Krisztus, a tudomány megváltója” címmel tartott nagysikerű előadást az X-ház (Dózsa u. 3.) zsúfolásig megtelt nagytermében.

A szabadegyetemi előadássorozat ötlete a médiaszenzációnak számító orvosi bravúr apropóján indult el, amikor is Dr. Csókay András vezetésével a magyar missziós orvosok sikeresen szétválasztották a bangladesi sziámi ikrek összenőtt koponyáját, agyát és annak tápláló ereit. Ezeken a rendezvényeken a világhírű idegsebész mellett, Dr. Petrányi-Szöőr Anna pszichológus-jogász az esték moderátora, akik különböző helyszíneken várják azokat az érdeklődő embereket, akik nyitottak a hit és tudományok párbeszédére. A tudomány fogalmát tágabb értelemben tekintik a szervezők, melyben belefoglaltatik a művészetek, sport, vagy éppen a politika tudományának világa is.

A Polgári Esték Marcaliban sorozat mostani alkalmával, a szervező helyi civil szervezetek nevében Huszti Gábor, a Somogy Vármegyei Közgyűlés alelnöke köszöntötte a vendégeket és a megjelenteket, valamint bevezető gondolataival nyitotta meg az előadást. Majd Dr. Petrányi-Szöőr Anna, az előadás moderátora vette át a szót, aki kiemelte, hogy szelíd választ kívánnak adni a szabadegyetemi előadások keretében az interdiszciplinaritás, azaz a tudományok közötti átjárhatóság bizonyításával a Csókay doktort ért támadásokra. Az ismert és elismert, világhírű idegsebészt azért bírálják, mert nyilvános fórumokon tesz tanúságot arról az általa megélt és megtapasztalt igazságról, hogy a nehéz műtétek megvalósításához a Jézus-imán keresztül Jézustól kapott tudományos ötleteket, akinek a jelenlétét és gondviselését megtapasztalta a műtétek, köztük a bangladesi sziámi ikrek szétválasztásánál is.

„A tudomány ma nagyon nehezen viseli el, hogy kimondom Isten nevét az előadás végén, de ha a Názáreti Jézusra hivatkozok, mint ötletadóra, azt meg egyenesen elfogadhatatlannak tartják” – fejtette ki Csókay András.

A vetített-képes előadáson az idegsebész nemcsak Isten és a tudomány kapcsolatáról beszélt, hanem személyes istenkapcsolatáról is szólt. Nyíltan kiemelte életének azon szakaszát is, amikor elfordult a Teremtőtől, majd a családi tragédián át, számos szakmai és személyes természetű nehézséget leküzdve miként tért vissza az igaz útra; miközben mély bűnbánatot gyakorolt, s végül Istentől és a családjától is a megbocsátás kegyelmében részesült.

Kihangsúlyozta, hogy orvosi munkája szakmai megtervezése és végzése közben hosszú évek óta imával fordul Istenhez, aki mindig meghallgatta kérését. „Ezért megpróbálok tanúságot tenni arról a megélt és megtapasztalt igazságról, amikor nehéz műtét közben érzem, hogy ott van Jézus a műtőben, mellettem. Jobb keze a bal vállamon, bal kezével pedig mutatja, hogy mit csináljak. Ezt éreztem a sziámi ikrek szétválasztásánál is, ezért imádkoztam és ezért imádkozom, ezért sikerült a műtét.” Csókay doktor kihangsúlyozta még azt is, hogy ehhez a sikerhez, az a sok százezer ember imája is kellett, akik a felkérésének eleget téve kérték a Mindenható közbenjárását, hiszen számos komplikáció is adódott a szétválasztó műtét során.

Az előadás végén beszélt még a magyar szakemberekből álló idegsebészeti karitatív orvosmisszió nigériai tevékenységéről is, ahol a többségében keresztények lakta Onitshában végeztek – rendkívüli és szegényes körülmények közözött – különböző műtéteket. Az ottani Szent Borromeo Károly Kórház Nigéria egyik legnagyobb nem állami egészségügyi intézménye, melyet a római katolikus érsekség tart fenn tizenegy másik kórházzal együtt.

Az ismert előadó mellett, a misszió személyes tapasztalatairól, és élményeiről beszélt még Czirják Enikő, a Honvédkórház idegsebészetének vezető műtőasszisztense, valamint Muhari-Papp Sándor Balázs festőművész is, aki húsz éve készít illusztrációkat Csókay András tudományos felfedezéseihez, közleményeihez, és alkotásaihoz.

A rendezvényt – többek között – megtisztelte jelenlétével Miszi Zsuzsanna, és Molnár Ágnes Anna önkormányzati képviselők, valamint a szervező helyi civil szervezetek: a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület; a Marcali Szépasszonyok és a Fiúk Hagyományőrző Egyesületet (MASZÉP); valamint a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Marcali Csoportjának vezetői és tagsága. A rendkívüli előadás nagyon sok embert vonzott a városból és a környékről is.

Írta és fotók: Kiss Kálmán