HírekKultúra

Felelevenített hagyományok Somogyban – Rendezvénysorozat az Iparosházban

2023. június 16-án, pénteken 17 órakor kezdődött az a kétnapos rendezvénysorozata Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület székházában, amely a „Felelevenített hagyományok Somogyban” címet viselte.

A programot Szaka Zsolt ipartestületi elnök nyitotta meg és köszöntötte a megjelent érdeklődőket. Ezt követően „Értékeink” címmel tartott vetített képes előadást. A prezentációban ismertette, hogy városunkban milyen helyi épített örökségek, szakrális emlékek, híres szülöttek, egyedi rendezvények vannak. Kiemelte a múzeumokat és kiállításokat, az önkéntes hagyományápoló egyesületek tevékenységét. Megjegyezte, hogy csodálatos természeti környezetben több túraútvonal is található. Marcalit szép fürdő, gondozott parkok és panorámás szőlőhegyek jellemzik. A Boronka-melléki Tájvédelmi Körzetben közel 50 védett növényfaj található, miközben 30-40 áttelelő madárfaj figyelhető meg. Szaka Zsolt ezen kívül beszélt még a Hungarikummá nyilvánítás folyamatáról, illetve kategóriáiról, továbbá példákkal támasztotta alá mondandóját. Somogyban a kulturális örökség csoportban 30 díjazott található, akik a hagyomány-átörökítést, és az értékmentő tevékenységet szolgálják. Külön kiemelte a Marcali és a jelentősebb Somogyi díjazottakat. A megyei kitüntetettek között a Gyümölcsoltó Boldogasszony Plébániatemplom mellett, az ipartestület és a benne folyó tevékenyég is „Örökségünk – Somogyország kincse” elismerést kapott.

Majd pedig Huszti Gábor, a Somogy Vármegyei Közgyűlés alelnöke következett „A megváltozott klíma és mi, Somogyiak” című, szintén vetített-képes előadásával. Kiemelte, hogy az ENSZ klímakutatással foglalkozó szervezete szerint ebben az évszázadban a felmelegedés drámai méreteket ölt. A század végére az átlag hőmérséklet akár 5,8 fok C-al nőhet. Ábrákon mutatta be Somogy veszélyeztetett településeinek számát. Már most, napjainkban sok települést érint az ár-, a belvíz, a rendkívüli időjárás (villám-, jégesők), vagy éppen a földalatti veszélyforrások. Példákkal és képekkel illusztrálta a rendkívüli esőzések következtében keletkezett vízátfolyásokat, amikor utakat kellett lezárni az árhullám miatt. A klímaváltozás miatt, a savas-, jeges-, ónos-, sivatagi homok esők következtén magas az erdők pusztulása is, ami Somogyban is jelentős méreteket ölt ma már. Miközben kihalással fenyeget bizonyos állatfajokat ez a változás, közben újabb, idegen fajok is megjelennek. Ezután részletesen beszélt még a Somogy vármegyét érintő éghajlat változási problémakörökről (átlaghőmérséklet, csapadékváltozás, szélsőséges időjárás). Kihangsúlyozta a várható megyei hatásait is. Kiemelte, hogy a Somogy Megyei Közgyűlés 2018. március 20-án, az országban elsőként fogadta el a megye Klímastratégiáját: a specifikus adaptációs célokat; a klímatudatossági és a szemléletformálási célkitűzéseit. Huszti Gábor végül érzékletes példákkal vázolta fel a lehetséges megoldásokat, valamint a takarékoskodási módszereket.

Ezután egy zenei blokkal folytatódott a rendezvény a székház udvarán, ahol először a Marcali 3 Tenor – két énekese – lépett fel közismert slágerekkel, majd pedig az Oxana zenekar szórakoztatta a közönséget magyar és külföldi dalokkal.

A kísérő programok között a Marcali Szépasszonyok és a Fiúk Hagyományőrző Egyesületet (MASZÉP) tagjainak közreműködésével „Somogy gasztronómiai különlegességeit”(pl. kelt prósza, kukoricaprósza, gánica – dödölle, tócsni, csörögefánk, lángos stb.) mutatták bePomozi Istvánné elnök asszony vezetésével a teraszon, illetve kóstolhatták meg a résztvevők. A másik lehetőségként pedig a „Raktár a múltból” című újból berendezett kiállítást lehetett megtekinteni a székházban, melyet a legutóbb az épület nyílászáróinak cseréje miatt kellett ideiglenesen összepakolni. Az iparos műhelyekből összeállított kollekciót Szita Róbert tiszteletbeli elnök mutatta be az érdeklődőknek.

A rendezvényt megtisztelték jelenlétükkel Miszi Zsuzsanna, és Mohari Zsolt önkormányzati képviselők; valamint Huszár Géza ny. őrnagy, a Honvéd Nyugállományúak Klubjának elnöke és felesége. Aszervező helyi civil szervezetek részéről pedig Szaka Zsolt, a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület; Pomozi Istvánné, a Marcali Szépasszonyok és a Fiúk Hagyományőrző Egyesületet (MASZÉP); továbbá Kiss Kálmán, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Marcali Csoport elnöke volt jelen.

Június 17-én, szombaton délelőtt gyalogtúrával folytatódott a rendezvény, melyet a város egyik ikonikus kirándulóhelyéhez, a Zuhogóhoz szervezett azipartestület, melyet Szaka Zsolt vezetett.

A programsorozat a „Veszprém Európa Kulturális Fővárosa”, a Veszprém-Balaton 2023 Mini Pályázatok támogatásával valósult meg.

Írta és fotók: MKH Ipartestület/Kiss Kálmán