HírekKék-hírek

Kiss János a legerősebb tűzoltó

Brillíroztak a somogyi tűzoltók a 2023. évi „TFA-FCC HUNGARY-Szombathely”, az ország legerősebb tűzoltója nemzetközi tűzoltóversenyen.

Négy somogyi tűzoltó tett tanúbizonyságot erejéről, kitartásáról és állóképességéről június 23-án emberfeletti küzdelemben, Szombathelyen. Szőke Hanna és Kiss János Bolhás Önkéntes Tűzoltó Egyesületének színeiben indultak, míg Török Eszter és ifj. Bodó László a KÖTÉL Egyesületet képviselték a nívós viadalon. Velük együtt összesen 91 versenyző állt rajthoz, valamint Horvátország, Lengyelország, Szlovákia és Ausztria sportolói.

Az indulóknak nagyon nehéz dolguk volt, hiszen a rekkenő hőséggel is meg kellett küzdeniük. A próbatételek első etapjába tizenkét méter magas állványra futottak fel a vállukon tizenkilenc kilogrammos tömlőt cipelve, majd felhúztak egy ugyanilyen nehéz tekercstömlőt, ezt követően futottak le az emelvényről. Ezután négykilós kalapáccsal ütöttek odébb egy gerendadarabot, majd az úgynevezett „C” sugárral célba is kellett lőniük. Mindezek után egy nyolcvan kilogrammos bábut húztak be a célba. Rövid szünet után jött a második versenypálya, ahol már légzőkészülék nélkül teljesíthettek. Itt egy öt kilogrammos kalapáccsal ütöttek ötven-ötven leütést, majd két, egyenként tizenöt kilogrammos súlybőröndöt vittek a kijelölt helyre. A pályát két darab „B” tömlő összetekerésével zárták. A stopper számlálója csak akkor állt meg, ha a tömlőt a kalodába bele tudták helyezni és megnyomták a piros gombot. A két pályán produkált időeredmény összegéből alakult ki a végeredmény. A női indulók néhány versenyszámban könnyítést kaptak, azonban a pályát nekik is időre kellett teljesíteniük.

Eredmények: 

Férfi I. korcsoport: 

2. helyezett: ifj. Bodó László – KÖTÉL Egyesület

Férfi II. korcsoport:

1. helyezett: Kiss János – Bolhás ÖTE

Nők I. korcsoport:

1. helyezett: Török Eszter – KÖTÉL Egyesület

2. helyezett: Szőke Hanna – Bolhás ÖTE

Az összesített feladatok teljesítésében abszolút legjobban szereplő magyar tűzoltó, aki 2023-ban elnyerte a vándorkupát: Kiss János lett (aki emellett még számos különdíjjal tért haza). 

A versenyt legeredményesebben teljesítő férfi csapatnak: 

Kiss János, ifj. Bodó László és Fegyverneki Máté alkotta trió bizonyult. 

A legjobban teljesítő mix csapat címet pedig

Török Eszter, ifj. Bodó László és Fegyverneki Máté nyerte el. 

Fotó: Szőke Péter – BM OKF